Dobro pogledajte zelene tačke na snimku! Naučnici objasnili ŠTA KORONA RADI PLUĆIMA PUŠAČA

Od samog početka pandemije bilo je oprečnih izveštaja o uticaju pušenja na prognozu pacijenata sa kovidom-19

PrintscreenYoutube/University of California Television (UCTV)

Pušenje cigareta povećava rizik od teške infekcije koronavirusom i to tako što prigušuje imunološki odgovora tela, pokazala je najnovija studija.

Laboratorijske studije na modelima disajnih puteva napravljenim od ljudskih matičnih ćelija otkrivaju da pušenje zaustavlja rad ključnih molekula imunološkog sistema, nazvanih interferoni.

Blokada imunog sistema

Interferoni su glasnici koji poručuju zaraženim ćelijama da stvaraju proteine koji treba da napadaju patogen, odnosno virus i neophodni su za borbu protiv početne infekcije. Interferoni takođe pozivaju podršku šireg imunog sistema i upozoravaju neinficirane ćelije da se pripreme za virus.

Studija je otkrila da pušenje zaustavlja ovaj put da pravilno funkcioniše, što dovodi do trostrukog povećanja broja ljudskih ćelija zaraženih virusom.

Od samog početka pandemije, bilo je oprečnih izveštaja o uticaju pušenja na prognozu pacijenata sa koronom, pri čemu neke studije otkrivaju da to smanjuje rizik, a druge suprotno.

Smanjivanje prirodne odbrane

Sada su akademici sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu utvrdili kako pušenje verovatno rezultira težom infekcijom SARS-CoV-2. Na početku pandemije, kada se malo znalo o virusu, istraživači su instinktivno upozorili pušače da će biti u većem riziku zbog činjenice da koronavirus cilja respiratorni sistem.

U junu je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pušenje faktorom koji može ljude učiniti  podložnijim koroni.

Ako su vam disajni putevi visoki zidovi koji štite zamak, pušenje cigareta je poput stvaranja rupa u ovim zidovima. Pušenje smanjuje prirodnu odbranu i to omogućava virusu da krene – kaže autor najnovije studije doktor dr Brižit Gomperts.

Naučnici otkrili važnu stvar

Naučnici su sada koristili ljudske matične ćelije od donatora da bi stvorili disajne puteva koje će koristiti za proučavanje. Koristili su dva modela, od kojih je jedan bio izložen duvanskom dimu tri minuta svakog dana tokom četiri dana, a onda je u oba ubačen koronavirus.

U modelima izloženim dimu, istraživači su našli između dva i tri puta više zaraženih ćelija.

U junu su nemački istraživači sproveli sveobuhvatan pregled uticaja pušenja i “vapinga” (elekronske cigarete) na infekciju koronavirusom.

Oboje očvršćavaju arterije i do sedam puta povećavaju rizik od razvoja bolesti pluća i srca – dva faktora rizika za koronavirus.

Kao rezultat, tim veruje da bi pušači i korisnici e-cigareta češće patili od komplikacija od kovida-19. Oni jesu rekli da je pušenje toksičnije za telo od vapinga, ali su i upozorili da istraživanje vapinga “nije zdrava alternativa”.

DAJE REZULTATE ZA 24 SATA: Pronađen lek koji SPREČAVA ŠIRENJE KORONE