Dok nas stručnjaci uveravaju da komarci neće širiti zarazu, ujedi su sve bolniji i dugotrajniji

Nakon povlačenja ogromne količine vode sa poplavljenih područja javio se novi problem, podjednako ozbiljan: komarci i zarazne bolesti. Iako su ekipe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju odavno na terenu i rade svoj posao revnosno, borba sa komarcima je praktično nemoguća, a to priznaju i stručnjaci.

Redakciji portala Dnevno.rs svakodnevno stiže nekoliko pisama i pritužbi na komarce. Građani Srbije smatraju da su postali nepodnošljivi, ali i da su gori nego inače.

– To nisu komarci, to su konji! Pre neku noć sam ubila ogromnog komarca, nisam ni znala da u Srbiji postoje toliki! Izujedao mi je dete od četiri godine, sin je sav u pečatima. Ujedi nikada nisu bili ni slični – ogromni su, veličine prepeličijeg jajeta, tvrdi, užasno bolni, a koža oko njih otiče! Ne znam šta je to i o čemu se radi ali mislim da pod hitno neko mora da reaguje i preduzme nešto – samo je jedno u moru pisama i pritužbi koje smo dobili, a odgovora nema.

Osim onog, da je u planu prskanje i zaprašivanje, i da sve to počinje od četvrtka. Mi se pitamo, koliko će to zaista imati efekta. I da li će planiranim merama uspeti da se spreči širenje zaraze i virusa.

Ljudi se najviše plaše malarije i virusa Zapadnog Nila.

Doktor Veljko Đerković, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, smatra ipak, da razloga za paniku nema.

– Voda se povukla, otoplilo je i sada je njihovo vreme. Larve su posao stručnih službi. Merama dezinfekcije i dezinsekcije, tretmanima sa hemikalijama se uništavaju larve na takvim mestima, da ne bi došlo do stvaranja odraslih formi, tada je već kasno, to su već rojevi i njih je jako teško suzbiti. Sekretarijat za zaštitu životne sredine iz Beograda to redovno radi, u sklopu redovnih aktivnosti im je suzbijanje komaraca i krpelja. Ipak, tačno je da u plavnim područjima postoji veća opasnost od komaraca – objašnjava Đerković.

Koliko je realno očekivati da se sve sanira?

– Po slobodnoj prirodi vi ne možete pobediti komarce. Takođe, u poslednje dve godine sve je veći problem groznice Zapadnog Nila, virusa koji je zauzeo značajno mesto u oboljevanju i kod nas. Sa druge strane, što se tiče malarije, u našoj zemlji ona ne postoji. Iako imamo importovane malarije, donete iz nekih Afro-Azijskih zemalja, pojedinci oboljevaju, jer su bili tamo. Ali, malarija je eradicirana u Srbiji, pa je nema, tako da ona ne može biti problem.

Nekada su sva plavna područja imala malarične komarce, sada ih nema, to je bilo pre 50 godina. Ali, bojazan postoji od gorepomenutog virusa – smatra epidemiolog Veljko Đerković.