Dokazano: Ova hrana izaziva rak dojke!

Nova studija dokazala je povezanost hrane bogate zasićenim masnoćama i povećanog rizika od najčešćeg tipa raka dojke.

Nakon što je italijanska studija pre nekoliko godina dovela u vezu prehranu bogatu masnoćama i rak dojke, naučnici su odlučili da slučaj detaljno istraže.

Najnovije istraživanje objavljeno je u listu „Journal of the National Cancer Institute”. Nakon analize preko 300 hiljada žena u deset evropskih zemalja, potvrđeno je da je hrana bogata zasićenim masnoćama povezana s višim rizikom od estrogen receptor-pozitivnog raka dojke.

S obzirom da je poznato kako masnoće povećavaju nivo estrogena u telu, autorka studije studije Sabina Sieri s Odeljenja preventivne medicine na „Fondazione IRCCS Istituto Naziolale dei tumori” u Milanu, smatra ove rezultate kao dokaz da je estrogen receptor-pozitivan rak dojke češće pod uticajem spoljnih faktora za koje se zna da utiču na metabolizam estrogena, nego što se to pre smatralo.

– Prošle studije nisu uspele da pruže snažan dokaz koji bi podržao tu vezu, jer su bile usmerene da rak dojke uopšte, a ne na određeni podtip – objašnjava autorka.

Još jedan mogući razlog je pogoršana insulinska rezistencija, uobičajena posledica prehrane bogate zasićenim masnoćama.

– Treba uraditi još puno na vezi između zasićenih masnoća i nivoa hormona kako bi se dokazale obe teorije – zaključuje Sabina.

U svakom slučaju, ovo je još jedan razlog da zasićene masnoće zamenite zdravim količinama mononezasićenih masnoća, poput onih kakve imaju avokado ili maslinovo ulje.