Đoković zna zašto! Bez ovog napitka za imunitet ne počinje dan, PROBAJTE I VI

Najbolji teniser sveta Novak Đoković podelio je tajnu njegovog imuniteta - svako jutro pije sok od celera, koji je prepun vitamina i ima brojne prednosti.

napitak
Pixabay.com

Ako do sada niste probali sok od celera ili ste ga vešto izbegavali, vreme je da to prestanete. Celer, povrće koje je pronađeno još u Tutankamonovoj piramidi, sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi koren, stabiljka i list, a tokom poslednjih godina stekao je veliku popularnost.

Njegov sinonim je “tečni lek”, a hladno ceđeni napitak ima specifičan ukus i miris kojima mnogi ne mogu da odole. Ipak, najveća prednost ovog napitka krije se u jačanju imuniteta. Sama biljka i njeno seme sadrži jedinjenja koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Ona imaju snažna antioksidantna i protivupalna svojstva, za koja su zaslužni apigenin i luteolin.

Vitamin K, dobijen iz biljaka kakav je celer, jedan je od najefikasnijih u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.

Celer je sastavni deo supa i čorbi, a sušeno seme celera upotrebljava se i kao začin. Najbolji teniser sveta Novak Đoković, svako jutro pije toplu mineralnu vodu sa limunom i limetom, a potom sveže ceđeni sok od celera.

– Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke. – otkrio je Novak Đoković svojim pratiocima na društvenim mrežama ističući da smatra da je upravo ovaj sok ključ njegovog jakog zdravlja.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju sok od stabljike celera barem tri puta nedeljno imaju 76 odsto manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Naime, ova biljka bogata je luteolinom, flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije i štiti i pospešuje pamćenje, prenosi “Mondo”.