DOKTOR KON POJASNIO: Evo KOJA VAKCINA će se davati kao TREĆA DOZA

Opšta preporuka je da se za treću dozu vakcine primi ona koja je najviše ispitanja u svetu i najviše prikazana, a to je Fajzerova i Modernina, a odmah iza stoji da može i bilo koja druga, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon za "TV Prva".

Pixabay.com

“Preporuka je da vakcinu prime imuno deficijentni, stariji od 70 godina i oni kod kojih se utvrdilo da nema stvaranja antitela. Sad imamo početak toga i biće regulisano, to je tehnički pitanje treba da se usaglasi sa pravnim regulativama, a to znači mnogo toga, o čemu ne bih sada pričao”, rekao je dr Kon.

Kako je dodao, uveliko se razmišlja o kombinovanju vakcina različitih proizvođača.

“Moraju se pratiti reakcije kod ljudi koji su uzeli dozu drugog proizvođača. Biće važno pratiti to i da se posebno obrađuje. To jeste sloboda i ne postoji razlog za brigu, ali ta ispitivanja su vrlo malo rađena u svetu. Ako prvi počnemo da kombinujemo, moramo to prvi i da objavimo”.

Na veliki broj obolelih u Velikoj Britaniji i pogoršanje situacije u Izraelu konstatuje da to znači da je došlo do proboja imuniteta, ali da su brojevi i dalje daleko manji nego ranije.

“Podaci pokazuju da efektivnost vakcine posle više od 6 meseci, pogotovo kod starijih opada i iznosi 41 odsto, ali je i dalje 90 odsto za teške slučajeve i smrtne ishode”.

Epidemiolog prognozira da će koronavirus da se povuče i da postane kao H1N1 koji se pojavio još 1918. godine.

“Biće tu narednih 100 godina. Normalno da nećemo imati ovu bolest, biće to nešto potpuno drugo i blago. Ako intervenišemo vakcinacijom jako brzo, onda će se skratiti taj period”.

Prema njegovim rečima, etičko je pitanje da li će da se vakciniše neko ko radi sa ljudima jer postoji mogućnost da nekog zarazi iz nehata.

KON NIJE OPTIMISTA: “Situacija će se POGORŠATI za nekoliko nedelja, to je nezaustavljivo”