Doktori u neverici, zar je sve vreme bilo tako lako?! LEK OD 5 EVRA može da spase život kovid pacijentima

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus objavio je da je inicijalno kliničko ispitivanje pokazalo da jeftin i često korišćen steroid deksametazon može da pomogne u borbi protiv kovida 19.

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Tedros Adanom Gebrejesus je rekao da je vest o upotrebi steroida u lečenju od kovida 19 sjajna vest.

“Ovo je prvi lek koji je pokazao da smanjuje smrtnost pacijenata zaraženih od kovida 19 koji su na respiratoru”, rekao je Gebrejesus.

Zahvalio je vladi Ujedinjenog Kraljevstva, Univerzitetu Oksford i mnogim bolnicama i pacijentima koji su doprineli ovom naučnom istraživanju.

SZO će u narednom periodu koordinisati jednu meta-analizu, a kliničke smernice SZO biće ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lek treba koristiti za lečenje Kovid-19.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti (5,5 evra) po pacijentu, odnosno 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.loading...