DOKTORKA SASTAVILA LISTU: Ovo je HRANA KOJU TREBA DA JEDEMO tokom korone jer JAČA IMUNITET

Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa, ali i drugih sezonskih respiratornih infekcija. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je koje namirnice bi trebale da budu deo naših jelovnika kako bismo se zaštitili, ali i kakva bi trebala da bude ishrana onih koji su preležali koronavirus.

supa
Pixabay.com

Doktorka Danijela Jevtić kaže da se virusna pneumonija, upala pluća, razlikuje donekle od bakterijske zato što počinje brže i obično zahvata oba pluća krila.

“Ona kasnije može da se nadoveže bakterijskom, ali u početku ide suv kašalj, temperatura, lomnost i malaksalost”, dodaje doktorka.

Naglasila je da nakon toga čovek ne može odjednom da se povrati u normalan tok, kao i da su otprilike tri meseca potrebna za oporavak.

“Hrana treba da bude kašasta, dosta čajeva i dosta supa konzumirati”, navela je Jevtićeva i dodala da što se tiče fizičkog opterećenja ono mora da bude umereno.

Naglasila je da su probiotici i prebiotska vlakna važni u toku bolesti i posle toga kako bismo zaštitili dobre crevne bakterije.

Navela je i koje namirnice bismo trebali da konzumiramo ako želimo da ojačamo svoj imunitet.

“Što se tiče ishrane mogli bismo da napomenemo bundevu, cveklu, brazilski orah, jer ima ogromnu količinu selena u sebi”, navela je doktorka i dodala da je dovoljan samo jedan brazilski orah, jer premašuje za 50 odsto dnevne količine onoga što nam treba.

“Koristimo kafu, ona je pozitivna jer širi disajne puteve, a možemo koristi i mnoge namirnice u smislu zelenog čaja, maslinovog ulja, jabuke i borovnice”, zaključila je doktorka Jevtić.loading...