DOKTORKA UPOZORAVA: Do sada nismo znali da se korona virus prenosi i OVAKO

Stotine naučnika tvrdi da postoje dokazi da se sićušne čestice Kovida-19 mogu zadržati u vazduhu i inficirati ljude u zatvorenom prostoru, prenosi „Njujork Tajms“.

Pixabay

Vest da je 239 naučnika iz 32 zemlje pozvalo Svetsku zdravstvenu organizaciju da revidira preporuke koje bi mogle radikalno da utiču na način na koji ljudi borave u zatvorenim prostojima, nije iznenađujuće, objašnjava virusolog dr Ana Gligić.

Ja sam na to upozoravala od početka. Još u trenutku najveće epidemije u Italiji, kada su dnevne brojke novih zaraženih vrtoglavo rasle, bilo je jasno da se virus prenosi i vazduhom. Čak i da su se svi međusobno ljubili i pljuvali, nemoguće bi bilo doseći takve brojke da se ne prenosi i aerogeno. Samo aerogeno prenošenje može da objasni Italiju – kaže Ana Gligić za zena.rs.

Ona dalje objašnjava i kako je sve moguće doći do zaražavanja.

Pored kapljičnog prenošenja, kada zaražena osoba kine, zakašlje se ili priča pa kapljice koje ispusti zaraze okolinu, moguće je i da zaražena osoba ispusti kapljice na neki predmet. Ako ga vi nakon toga dodirnete i prinesete ruku licu, postoji velika opasnost od infekcije. Takođe, ako kapljica padne na neki predmet i osuši se u nekoj prostoriji, kretanjem kroz prostoriju mi izazivamo malo strujanje vazduha, ali dovoljno da se čestica opet nađe u vazduhu – kaže dr Gligić.

Jutros je i dr Predrag Kon potvrdio da postoji sumnja da se virus prenosi i aerogeno.

Kapljično je sigurno da se prenosi, a aerogeno je moguće u posebnim uslovima tamo gde se pacijenti stavljaju na respitator ili dolazi do povećanog pritiska, pa se prave tako sitne aerosolne kapljice, zapravo čestice koje mogu da se šire i vazduhom. To se priča zato što je intenzitet prenošenja jako visok u uslovima povišene temperature, ali to je teorija koja je još uvek samo na tom niovou – rekao je dr Predrag Kon, a Ana Gligić kaže da je sasvim izvesno da se virus prenosi i aerogenim putevima.

Zbog toga su maska i rukavice izuzetno bitne. Ja recimo ne palim klimu u svojoj kući i nije preporučljivo u ovom trenutku koristiti klima uređaje u zatvorenim prostorima kaže Ana Gligić, dodajući i da tek sada upoznajemo virus i sve njegove opasnosti.

Treba najmanje godinu dana da bismo imali neke bliže zaključke – zaključuje ona.