DOMAĆICE, OVO JE VEOMA VAŽNO: Evo zbog čega bi trebalo da ZAMRZNETE voće i povrće

zamrznuta paprika
pixabay.com

Žene u proseku utroše oko četiri i po sata dnevno na kućne poslove, a najviše vremena im ode na pripremanje obroka i kuvanje.

 

Dobra vest je da one uštede dragocene minute zahvaljujući smrznutom voću i povrću, jer je već oprano, očišćeno i iseckano. Međutim, osnovno pitanje je – koliko u njemu ima vitamina i minerala?

Nutricionistkinja Branka Mirković, pišu “Novosti”, razrešava dilemu – naglašavajući da je, uprkos predrasudama, izuzetno hranljivo. Sagovornica “Života plus” navodi plastičan primer, poredeći smrznute sa svežim proizvodima.

U svežem povrću vitamin C počinje da degradira ubrzo pošto se ubere. Između 24 i 48 sati nakon branja, gubi se oko 51 odsto vitamina C, a posle sedam dana skladištenja na plus 20 stepeni, on nestaje za oko 60 odsto kod graška, 55 kod zelene boranije i 56 kod brokolija. S druge strane, kod smrznutog povrća se posle 12 meseci skladištenja na minus 20 stepeni, beleži gubitak od deset odsto kod graška, 20 kod zelene boranije, deset odsto kod brokolija. Na osnovu toga se vidi da je smrzavanje zapravo veoma efektivan način očuvanja vitamina C – kaže nutricionistkinja, pišu “Novosti”.