NOVI RECEPTI SA HUMUSOM: Danas nemojte kuvati, napravite brz i lak obrok koji će vaša porodica obožavati

Aleksandra Stefanović
Ivan Tošković

Ne morate svaki dan kuvati! Danas spremite lagane i zdrave obroke za vas i vašu porodicu.

 

U saradnji sa “Ribela humusom” i blogerkom Aleksandrom Stefanović (Porodične gastronomije), donosimo vam dva interesantna recepta od humusa.

Na početku reč – dve o humusu:

Humus je tradicionalno bliskoistočno jelo koje se pravi od leblebija, limunovog soka, tahinija (susamove paste) i belog luka. S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet „najzdraviji namaz na svetu“. Ako bi trebalo da ga kategorišemo – humus je bezglutenski niskokalorični proizvod, sa visokim sadržajem proteina i zdravih ugljenih hidrata.

Kako se jede humus?

Poznavaoci ove namirnice smatraju da je najveća lepota konzumiranja humusa u –

jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini parče crnog ili integralnog hleba namazanog humusom,  uz komad nekog svežeg povrća, predstavlja ukusan i zdrav obrok. Može se jesti uz pita hleb ili tortilje, komade sirovog povrća, može biti namaz, umak, prilog uz jelo ili preliv za salatu. Čak možete da ga koristite i za pravljenje zdravih i ukusnih kolača.

Ko sme da konzumira humus?

Svi, osim onih koji su alergični na neki od sastojaka. Humus nije samo zdrav proizvod, već je i veoma ukusan. Mnogi nutricionisti i preporučuju da ovaj specijalitet bude sastavni deo vaše redovne ishrane i vaše porodice.

Recepti: Aleksandra Stefanović @Porodične gastronomije

 

BRUSKETE SA PEČENOM BUNDEVOM 

SASTOJCI (za 4 osobe):

 1⁄2 manje bundeve

 1 puna kašičica dimljene začinske paprike

 1 puna kašičica ljute tucane paprike

 12 kriški bageta

 4 supene kašike Ribella Hummus-a sa semenkama bundeve

 1 nar

 1 supena kašika smeđeg šećera

 20 g rukole

 

PRIPREMA:

Bundevu isecite na 12 kriški debljine oko 1 cm, poređajte ih na pleh obložen papirom za

pečenje, posolite, pobiberite, pospite dimljenom i tucanom paprikom, poprskajte maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 2000 C oko 25-30 minuta.

Izvadite bundevu iz rerne, prebacite je na tanjir, pa na isti pleh poređajte kriške hleba, poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite ispod gornjeg grejača rerne oko 3 minuta. Izvadite iz rerne.

Da servirate, svako parče hleba namažite Ribella Hummus – om, preko stavite po komad pečene bundeve, poprskajte sirupom od nara i pobacajte rukolu i sačuvana zrna nara. Kao preliv koristite razblaženi grčki jogurt (možete ga razblažiti limunovim sokom ili običnim jogurtom)

VALDORF SALATA SA LEBLEBIJAMA

 

 

SASTOJCI (za 4 osobe):

Salata:

 4 štapića celera

 1 crvena jabuka

 20 zrna grožđa

 1/2 limuna

 30 g badema

 1 konzerva (240 g neto) kuvanih leblebija

Dresing:

 1 supena kašika Ribella Hummus-a natural

 180 g grčkog jogurta

 1⁄2 limuna

PRIPREMA:

Celer i jabuku isecite na kockice, a zrna grožđa na pola, stavite u dublju činiju, pospite sokom od pola limuna i promešajte. Dodajte krupno iseckan badem i leblebije.

Da napravite dresing u manjoj činiji pomešajte Ribella Hummus, jogurt i sok od pola limuna, po potrebi posolite i pobiberite po svom ukusu.

Sutra spremamo još specijaliteta sa humusom! Družićemo se sa blogerkom Majom Petrović @Vitki Gurman.



loading...