Dovedite pamćenje do savršenstva! Usavršite TEHNIKU CRTANJA MAPE UMA i gledajte kako se sve menja

Mapa uma
Printscreen

Učenje čak i najtežih ispita ne mora uvek da znači odricanje, nespavanje, iscrpljivanje do maksimuma. Uvek se mogu pronaći lakši načini, tako da niti jedan predmet ne bude neka preterana nauka.

 

Upamtite da je sve stvar dobre organizacije i pravilnog načina učenja. Na vama je da odlučite da li želite da isprobate mnogo načina i da odaberete onaj način koji vam najviše odgovara.

Crtajte mape uma

Crtanje mape uma je još jedan vrlo delotvoran, a pritom i vrlo kreativan način da nešto naučite. Pritom ovaj način učenja, nazvan mape uma, je naučno proveren i dokazan, tako da nema sumnje da zaista i deluje.

Naime, na ovaj način vi crtate ono što zapravo treba da naučite. Potreban vam je jedan list papira na čijoj sredini crtate glavni pojam, a oko njega pišete manje važne pojmove. Tačnije, objašnjavate suštinu. Kada se crtaju mape uma vrlo je važno da koristite što više boja jer na taj način vi sebi pomažete da bolje sve shvatite.

Oni koji se bave crtanjem mape uma i koji su u tome profesionalci, reći će vam da izbegavate crnu boju. Ukoliko baš posebno volite crnu boju, onda je sasvim u redu da i ona bude uključena. Ukoliko vam je svejedno, onda je bolje da je izbegnete. Mape uma su zaista vrlo korisne, vrlo jasne i precizne i vrlo mogu da vam pomognu da prevaziđete ono što u ovom trenutku smatrate nedostižnim.

Mape uma su nastale odavno, ali se one i dan danas koriste kao metoda koja se pokazala kao i te kako uspešna. Kada crtate mape uma, vi zapravo koristite obe hemisfere mozga, što vam na lakši način omogućava da prihvatite informacije, ali i da ih zapamtite. 

Što je najvažnije, te mape uma ostaju u vašim glavama, tako da vam mogu biti korisne za neke druge životne situacije. Ovde možete videti kako se crtaju mape uma.

Za pismene ispite – forma pitanje-odgovor

Ovaj trik je vrlo jednostavan, samo što će vam možda trebati malo vremena dok se uigrate. Kako funkcioniše ovaj trik? Uzmete knjigu iz koje spremate ispit, nikako skriptu. Zatim, krenete da čitate redom i da pravite pitanje. Na jednom listu redne brojeve i pitanja na drugom listu isto redne brojeve i odgovore. Kada završite celu knjigu, onda, onda krenete da spremate samo pitanja.

Ovo savršeno brzo funkcioniše i samo je potrebno da pređete što više pitanja i odgovora. Što ih na bolji način formulišete to ćete bolje naučiti i biti spremni za ispit. Vrlo je moguće da će vam na ispitu doći gotovo identična pitanja i onda će vama biti značajno lakše da odgovorite. Sa druge strane, vi ćete mnogo zapamtiti čak i kada samo pišete pitanja.

Pitajte nekoga da vas preslišava

Vrlo dobra metoda jeste da sa nekim zajedno učite. Na taj način vi osećate odgovornost da bolje spremite, jer ne želite da pokažete neznanje ispred tog nekog. Takođe, neko može objektivno da vas upozori na neku grešku i vi ćete to zapamtiti i na kraju možda vam baš to pitanje dođe na ispitu. Neko će vam bolje objasniti nešto što niste razumeli ili će vas usmeriti u nekom drugom pravcu, koji je možda i te kako koristan.

Jedan od naših poznatih akademika Vladeta Jerotić im svoju tehniku pamćenja koja mu je pomogla da održi dobro pamćenje u dubokoja starosti.

Svako od nas ima neku svoju tehniku pamćenja ali to ne znači i da je ona najbolja za nas. Probajte da učite pomoću mapa ume jer ćete skratiti vreme učenja a i sigurno ćete imati bolje rezultate.loading...