Dovoljno je izdovijiti tri sata nedeljno: Jednostavni kućni poslovi čuvaju zdravlje srca

Poznato je da vežba jača zdravlje kako starite, ali ne morate da trčite maratone ili dižete tegove da biste osetili prednosti.

čišćenje
Pixabay.com

Jednostavne svakodnevne aktivnosti koje možete da radite bez napuštanja kuće ili bašte mogle bi da smanje rizik od srčanih problema i to do dve trećine, objavljeno je u novim studijama.

Stručnjaci sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu otkrili su da jednostavno buđenje i obavljanje kućnih poslova koje mogu zaštititi starije žene. Neke od njih su čak rekla da i pranje sudova ili usisavanje doprinose svakodnevnim aktivnostima.

U studiji, potrošeno je četiri sata svakog dana na lagane aktivnosti poput kućnih poslova, baštovanstva, kuvanja i tuširanja. Ljudi koji su to radili imali su manji rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara u poređenju sa onima koji su radili manje od dva sata.

Svako kretanje se računa za prevenciju bolesti. Provođenje više vremena u svakodnevnom životu, što uključuje aktivnosti koje svi radimo dok smo na nogama i van stolice, rezultira manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Studija je obuhvatila 5.400 Amerikanki starijih od 63 godine i koristile su gedžete za praćenje njihovog svakodnevnog kretanja. NHS kaže da bi osobe starije od 65 godina trebalo da pokušaju da rade 2,5 sata umerene vežbe svake nedelje, kao što su hodanje, aerobik u vodi ili tenis.

Kod žena koje su provodile četiri sata dnevno radeći kućne poslove, rizik od umiranja od srčanih bolesti pao je za 62 odsto, a rizik od moždanog udara za trećinu. Aktivnije žene su takođe imale 43 odsto manje šanse da uopšte razviju bolesti srca ili arterija, otkrili su naučnici u časopisu Američkog udruženja za srce.

– Razumevanje prednosti kretanja svakodnevnog života i dodavanje ovoga smernicama za fizičku aktivnost može podstaći više kretanja – dodala je dr Andrea LaCroik.