Dr Macura upozorava: Nositi adekvatnu odeću, uzimati laganu hranu i tečnost

Portparolka Hitne pomoći je navela da bi hronični bolesnici u najtoplijem delu dana trebalo da ostanu kod kuće ili da se odmaraju u hladovini parka i da je u nabavku namirnica potrebno ići ujutro, a šetnje planirati u večernjim satima.

Izbegavanje boravka na otvorenom prostoru u najtoplijem delu dana, nošenje adekvatne odeće, uzimanje lagane hrane i tečnosti, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala da bi hronični bolesnici u najtoplijem delu dana trebalo da ostanu kod kuće ili da se odmaraju u hladovini parka i da je u nabavku namirnica potrebno ići ujutro, a šetnje planirati u večernjim satima. Posebno bi neurološki pacijenti, oni koji imaju epilepsiju, trebalo da vode računa da se ne izlažu direktnom sunčevom zračenju i ne zadržavaju dugo na otvorenom prostoru, upozorila je dr Macura.

Portparol Hitne pomoći je preporučila uzimanje tečnosti, nošenje adekvatne odeće i obuće, zaštitu od sunca šeširima ili kačketima i laganu ishranu sa što više povrća i voća. Macura je upozorila da se na kupalištima sme kupati samo na za to obeleženim i dozvoljenim mestima, gde ima spasilaca i lekarskih timova i da ne bi trebalo skakati u vodu na glavu, ni pregrejan, ni punog stomaka, ni alkoholisan.

U Srbiji će danas u većini mesta biti pretežno sunčano i toplo vreme, sa najvišom dnevnom temperaturom od 30 do 34 stepena. I u Beogradu će pre podne biti pretežno sunčano vreme, a najviša dnevna temperatura iznosiće 33 stepena.