DREMKA POSLE RUČKA? Tri razloga zbog kojih je ova navika OPASNA PO ZDRAVLJE

Nakon dobrog ručka ili večere najbolji je osećaj malo odspavati, ali stručnjaci već duže vreme upozoravaju da to nije najpametnija odluka.

spavanje
Pixabay.com

Ova navika koju mnogi vole može biti veoma štetna. Osim što se kasnije teško razbudite i funkcionišete, može se pojaviti kiselina, ali i noćne more. Proučite simptome jer možda ste neke od njih već osetili, ali zanemarili.

Kiselina

Kada se hrana vari u želucu stvaraju se kiseline, a kako bi olakšali proces trebalo bi da se krećemo jer tako “teramo” tečnost prema dole. U suprotnom, kada legnete, kiselina se kreće kroz želudac i može doći u kontakt s osetljivim gornjim delovima probavnog sistema, pogotovo ako je oslabio prsten koji razdvaja želudac i cev jednjaka. To može dovesti do kiseline, bolnog osećaja pečenja u grudima ili grlu.

Loš san i noćne more

Pokretanje metabolizma dovodi do toga da mozak postaje aktivniji, pa se u početku možete mučiti s pokušavanjem da zaspite. Kada se to dogodi, ulazite u REM fazu kada se najviše sanja. Snovi bi vam se mogli činiti stvarnima, a neretko se javljaju i noćne more.

Debljanje

Odlaskom na spavanje odmah nakon jela nećete potrošiti ništa kalorija što ste uneli, a samim time se možete lako udebljati. Iako osećate u tom trenutku potrebu da odspavate, bolje je da ostanete budni i prošetate. Da biste sprečili da se pojave bilo kakvi problemi, bili bi dobro da se sav sadržaj vašeg želuca preseli u tanko crevo pre nego što odremate ili legnete na spavanje. Nutricionisti kažu da se to događa otprilike 3 sata nakon obroka, prenosi Bright Side.