Drži se samo 5 dana mesečno: Ova prosta dijeta usporava starenje i topi kilograme

Stomak Mršavljenje
Pixabay.com

Većina nas kreće na dijetu kako bismo smršali. Međutim, postoje dijete i načini ishrane osmišljeni da na naše zdravlje utiču trajnije i na drugačiji način.

 

Dokazano je kako drastično smanjivanje kalorija i unos hrane u organizam na određeni način pet dana u mesecu zapravo usporava starenje i smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, jača imuni sistem i poboljšava kognitivne sposobnosti.

Naziv joj je “dijeta koja imitira post” i stručnjaci tvrde kako menja telo osobe koja je upražnjava.

Pravila

Peter Bouvs, koji je učestvovao u studiji sprovedenoj za dokazivanje koristi ove dijete pojasnio je kako je ovaj način ishrane, umesto dijete, potrebno potrebno posmatrati kao “investiciju u budućnost”. Takav način ishrane podstiče regenerativne procese u organizmu i dugoročno poboljšava zdravlje.

Ovakvim načinom ishrane se gube suvišni kilogrami, ali to je, tvrde stručnjaci, tek popratna pojava.

Dijeta je zapravo vrlo jednostavna za sprovođenje. Pet dana za redom, svakog meseca, osoba treba drastično da smanji unos kalorija, odnosno do dve trećine prosečnog dnevnog unosa.

Prvog dana konzumira se 1.090 kalorija (10 posto proteina, 56 posto masti, 34 posto ugljenih hidrata), a od drugog do petog dana konzumira se 725 kalorija (9 posto proteina, 44 posto masti, 47 posto ugljenih hidrata).

Važno je napomenuti da bi najveći deo ugljenih hidrata trebalo da dolazi iz povrća.

Ostalih 25 dana učesnici istraživanja su jeli normalno, kao i inače.

Istraživanje je trajalo tri meseca, a Volter Longo, profesor gerontologije i biologije na USC Institutu za dugovečnost, smatra kako bi se dobrobiti ovakvog režima mogle postići ako bi se ovaj program pratio tri ili četiri puta godišnje.loading...