Držite se OVOGA i više nikada se nećete PREJESTI

Jedenje
imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

Izreka “gladne su mi oči”, najistinitija je koju ste ikada čuli. Od “gladnih očiju” jednostavno ne možemo da pobegnemo, a one su najčešće i krivac viška kilograma, zbog kojeg smo toliko nezadovoljni. Međutim, postoje načini koji će vas naterati da jedete manje.

 

Tehnike koje će vam u tome pomoći veoma su jednostavne i primenljive u svakodnevnim situacijama.

1. Dobro isplanirajte šta ćete jesti

Pre nego što krenete u nedeljnu ili mesečnu nabavku, dobro razmislite šta biste jeli narednih dana i ne kupujte namirnice koje vam nisu potrebne. Kako biste izbegli visokokaloričnu hranu, isprobajte namirnice koje ne goje, koje imaju manje šećera i masti. Neka one budu vaša ciljna grupa kada uđete u prodavnicu. Zato, kod kuće napravite spisak i u prodavnici se zadržite taman koliko morate, ne obraćajući pažnju na sve sitnice koje vam prodavci nude. Ako ih izbegnete, na dobrom ste putu.

2. Koliko ste zapravo gladni?

Mozak je tako programiran da će od vas tražiti hranu, ne zato što je gladan, već zato što je naviknut. Organizmu je sasvim normalno da konzumira grickalice uz film ili da pije koka kolu, ali samo vi u tome možete da ga sprečite. Sve što je potrebno jeste da um usmerite na nešto drugo čim vam se javi želja poput ove, tačnije, čim se upustite u naviku. Istrenirajte svoj um.

3. Koristite adekvatno posuđe

Evo još jednog načina da “prevarite” mozak. Bitno je da nabavite malo posuđe jer su istraživanja pokazala da ukoliko jedemo iz malih posuda, jedemo manje. Takođe, istraživači navode da je dobro da tanjir iz kojeg jedemo bude u kontrastnoj boji od hrane.

4. Sklonite namirnice što dalje od sebe

Ako vam “grešne” namirnice nisu na dohavt ruke, biće vam lakše. Nekad će se desiti da ćete zaboraviti šta imate u frižideru ili u fioci u kojoj vam stoje slatkiši. Zamenite ih, promenite im mesto, pa tamo gde ste do sada držali slatkiše, stavite nešto zdravije. Kako vreme bude odmicalo, navići ćete se na zdravo.