Đumbir je jači od bilo kog leka?

Đumbir
Freedigitalphotos.net/africa

Đumbir se sve više tretira kao lek nego kao začin, zahvaljujući naučnim studijama koje dokazuju njegovu lekovitost. Jedinjenje šogaol, koje se nalazi u njemu, deset hiljada puta je efikasnije od medicinskog tretmana nad malignim ćelijama, pokazuju istraživanja.

 

Đumbir je jedna od najmoćnijih biljaka u svetu. Brojne naučne studije pokazuju da ova biljka ima antioksidativna i protivupalna dejstva, kao i brojna druga lekovita svojstva. Novija istraživanja pokazuju da se moć đumbira ogleda i u tome što može da spreči i izleči rak.

Đumbir sve to može zahvaljujući posebnom jedinjenju koje se nalazi u njemu. Jedinjenje koje sadrži 17 atoma ugljenika, šogaol, daje takvu moć đumbiru.

Prema novijim naučnim studijama, šogaol koji se nalazi u đumbiru je deset hiljada puta efikasniji od hemoterapije. Osim toga što je pravi “ubica” malignih ćelija, šogaol ne čini nikakvu štetu zdravim ćelijama u organizmu. Vredno je pomena i to da sirovi đumbir ima veće količine jedinjenja šogaol nego đumbir u prahu.

Naučna medicinska studija koju je sproveo državni univerzitet u Džordžiji otkrila je da upotreba đumbira može smanjiti veličinu tumora prostate za neverovatnih 56 odsto.

Uz ovo otkriće, navedeno je i da đumbir može redukovati upalu, a povećati unos antioksidanata. Iako se moraju obaviti još detaljnija istraživanja oko lekovitosti đumbira, dovoljno je saznanje da je ovakva njegova efikasnost kod neutralisanja malignih ćelija već potvrđena.

Ostale prednosti đumbira:

Mučnina: Istraživanja pokazuju da đumbir može da tretira mučninu i povraćanje, pa se preporučuje njegova upotreba u takvim stanjima organizma.

Osteoartritis: Ovo je često stanje koje može izazvati ukočenost i bol u zglobovima. Dokazano je da su pacijenti sa ovim zdravstvenim tegobama osećali manje bola posle uzimanja ekstrakta đumbira.

Bol u mišićima: Uzimanje samo 2 grama đumbira dnevno za 11 dana može smanjiti bolove u mišićima, tvrde naučne studije.

Šećer u krvi: Đumbir ima tu moć da nivoe šećera u krvi održava na donjim granicama, čime posledično smanjuje rizik od dijabetesa.

Menstrualni bol: Žene mogu imati koristi od uzimanja đumbira tokom menstrualnog ciklusa. Istraživanja obavljena na đumbiru pokazala su da uzimanje samo jednog grama ove biljke može da ublaži bol u vreme ciklusa.

Holesterol: Neke studije pokazale su da đumbir snižava loš holesterolu organizmu, tzv. LDL holesterol.

Mozak: Đumbir je dokazani borac protiv brojnih loših stanja moždanih funkcija, najpre kod Alechajmerove bolesti.loading...