“DUPLI MUTANT”: Smrtonosni novi soj korone STIGAO U EVROPU! Ima li SRBIJA razlog za strah?

Novi soj koronavirusa odgovoran za smrtonosni talas, koji svakoga dana u Indiji odnese po nekoliko hiljada života, stigao je u Evropu.

Pixabay

Postoji rizik da njegovo prisustvo bude otkriveno i u našoj zemlji.

Nova varijacija virusa koja je rasprostranjena u Indiji nedavno je otkrivena u Belgiji kod grupe indijskih studenata koji su stigli iz Pariza, a ranije i u Velikoj Britaniji, gde je potvrđeno 103 nova slučaja. Britanska služba za javno zdravlje je navela da je indijski soj “jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom”, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da posećuju ovu zemlju.

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru, a njegovo prisustvo zabeleženo je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta, u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra, a u međuvremenu proširio se na još 21 državu. Detektovan je još i u SAD, Australiji, Izraelu i Singapuru.

Iako još uvek nemaju preciznih podataka o ovom soju, naučnici smatraju da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene kod južnoafričkih i brazilskih “kolega”.

Da li virus može da dođe do Srbije?

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže za “Blic” da je još rano govoriti o tome kada da li bi i kada ovaj soj mogao da stigne u Srbiju, kao i kakve posledice bi njegovo prisustvo moglo da izazove.

“Trebalo bi sačekati relevantna naučna istraživanja i podatke. I kada se brazilski soj pojavio kao jedan od izdvojenih, trebalo je jedno vreme čekati da ga naučnici ispitaju i vide o čemu se radi. Sada, zahvaljujući toj savremenoj tehnologiji i dijagnostici, onda, maltene, ko god to radi, a malo zemalja to radi u nekom velikom obimu, onda se odmah pojave varijante. Imam utisak da su ovo ipak preliminarni rezultati čije bi konsekvence trebalo sačekati”, navodi prof. Kuljić Kapulica.

Ističe da bi u narednom periodu najznačajnije trebalo da bude odrediti kakvi su genetski podaci virusa, te da li je novi soj izazvao neke promene na genomu koje bi mogle da utiču na delotvornost vakcine.

“Ključno je videti da li će ta varijanta uticati na osobine virusa, u smislu da daje težu ili lakšu kliničku sliku. Kakvi su mu genetski podaci, gde se nalaze promene u genomu virusa, da li je to neko ključno mesto, da li ga vakcina hvata ili ne hvata”, navodi sagovornica dr Nada Kuljić Kapulica.

Dodaje da će se novi sojevi tek pojavljivati i da ćemo o njima pričati sve dok virus ne bude u potpunosti zaustavljen.

Dr Milanko Šekler rekao je nedavno da je Centar za zarazne bolesti u Americi podelio viruse na mutacije koji nisu zabrinjavajuće, na mutacije koje se samo evidentiraju i na mutacije koje su za zabrinutost.

“Trenutno su sve mutacije za zabrinutost, ali nijedan nije za paniku”, rekao je dr Šekler.

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je gotovo sigurno da indijski soj neće biti dramatično opasniji i prenosiviji od drugih mutiranih sojeva koji su se pojavili do sada.

Ne bi trebalo da nas čudi, kaže, ukoliko se uskoro pojavi još novih sojeva sličnih indijskom, koji mogu da nastanu u gotovo bilo kojoj zemlji u kojoj ima zaraženih.

Ovoga su se svi plašili! NOVI SOJ KORONE koji bukvalno satire Indiju STIGAO U EVROPU