RECEPT ZA SREĆU: Pitali su Svetog Savu GDE PRONAĆI DOBRO U SVETU, a njegov odgovor će vam “otvoriti oči”

Sveti Sava
Wikipedia

Na današnji dan 1236. godine preminuo je Rastko Nemanjić, srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve - Sveti Sava. Iza njega je ostalo mnogo anegdota koje se i danas prepričavaju, a upravo u jednoj od njih krije se i "recept" Svetog Save za srećan život!

 

Ako ste davno završili osnovnu školu, sigurno se ne sećate ovakvih pojedinačnih priča, ali sećate se da ih je bilo mnogo. Nažalost, sa samo osam godina nismo u stanju da prodremo dublje u suštinu tekstova koje u tom trenutku imamo priliku da čitamo.

Između ostalih, jedna od takvih je i priča “Sveti Sava i mlad čovek” koja se nalazi u čitankama za 2. razred osnovne škole. U vreme kada ste je čitali verovatno vam nije mnogo značila, ali sada ćete shvatiti da ima mnogo snažniju poruku i da krije recept za srećan život.

Sveti Sava i mlad čovek

Neki mlad čovek pošao u svet da nađe dobro. Putovao, putovao, pa ga susrete Sveti Sava.

– Kuda ideš, prijatelju? – upita ga.

– Svetititelju, tražim dobro po svetu – odgovori mu mladić.

– Jesi li ga negde našao?

– E, boga mi, svetitelju, nisam još.

– Tako ga, sinko, nećeš ni naći, nego zagledaj se u sebe. Pronađi u sebi dobro u onome što radiš i u onome što misliš. Onda dobro ponudi drugima, pa će ga i drugi tebi davati.

Mladić se zahvali svetitelju, vrati se kući i učini kako mu svetitelj reče, pa bi dobro i njemu i onima oko njega.