Par iz Australije Kejt i Piter Hil dobili su dve zdrave devojčice u razmaku od samo deset dana. Posle porođaja koji se dogodio 2016. godine medicinska zajednica širom sveta se zainteresovala za ovaj fenomen, premda su ovom australijskom paru doktori davali sumorne prognoze u vezi sa potomstvom zbog sindroma policističnih jajnika (PCOS).

 

Kad je Kejt zatrudnela dva puta u roku nedelju dana, bio je to klasičan primer neobične pojave poznate kao superfetacija.

Superfetacija je srećom baš toliko retka kao što zvuči, a u isto vreme i iznenađujuće bezazlena.

– Žena ovulira, zatrudni, embrion se razvije, a ona par dana ili nedelja kasnije ponovo ovulira, ponovo zatrudni, i stvori drugi embrion – kaže izjavila je za Vice doktorka ginekolog i spisateljica Šeri A. Ros.

Zvuči kao da je slično rađanju blizanaca, ali Dr Šeri kaže da je biološki gledano razlika evidentna; jajne ćelije nisu oplođene istovremeno. Razlika u razvoju dva fetusa obično je sedam do deset dana, ali ponekad je i više nedelja. Svaki embrion potiče iz zasebnog ovulacionog talasa.

Telo žene obično sprečava ovakav razvoj događaja, zato je superfetacija naučna anomalija koju stručnjaci još uvek ne shvataju najbolje.

– Doktori najviše vole pouzdane činjenice, vole da uspostave smislen sled događaja, a pošto se to ovde nije desilo, fenomen ostaje misteriozan za čitavu medicinu – objašnjava Dr Šeri.

Kad žena zatrudni, dodaje Dr Šeri, pokrenu se određeni biološki procesi koji na više načina sprečavaju sekundarnu trudnoću.

– Kada žena zatrudni tokom ovulacije, jajnici joj se obično zatvore što sprečava dalju oplodnju… Jajna ćelija je već oplođena, pa se folikuli prosto više ne proizvode – navodi Ros.

Još jedan razlog je i stvaranje „čepa od sluzi” u grliću materice posle začeća, kojim se „spermatozoidi spreče da uđu u matericu i oplode eventualnu sekundarnu jajnu ćeliju”.

Uprkos ovim preprekama, nekoliko slučajeva superfetacije ostalo je zabeleženo širom sveta. Kejt i Piter Hil su sprovodili terapiju povećanja plodnosti, što je moglo da doprinese ovakvom razvoju događaja.

– Kad se radi povećanje plodnosti, ide se protiv procesa koji se inače odvijaju u telu – kaže Dr Šeri i dodaje da su jajnici Kejt Hil na taj način bili hiperstimulisani. Ono što najviše iznenađuje u čitavoj priči jeste da bračni par Hil izričito tvrdi da su samo jednom imali seksualni odnos.

Da li je moguće istovremeno zatrudneti sa dva različita muškarca? „Nego šta”, kaže Dr Šeri. Ova još ređa pojava zove se heteropaternalna superfekundacija!

To se događa kada dve jajne ćelije naiđu na dva spermatozoida potekla iz dva različita buduća oca, i stvore dva embriona. (Homeopaternalna superfekundacija je drugi naziv za superfetaciju jednog oploditelja.)

Ako vas je ovo ubedilo da odustanete od ideje rađanja, nema razloga za brigu. Dr Šeri kaže da se sve ovo ekstremno retko dešava, a i kad se desi obično nema nikakvih posebnih komplikacija. Ipak, fenomen još uvek nije naučno objašnjen. „Ne može medicina baš sve da objasni”, kaže Dr Šeri, „a to je sasvim okej.”loading...