DVOSTRUKA KORIST: Sat vremena kućnih poslova smanjuje rizik od prerane smrti

Kućni poslovi poput pranja, čišćenja i kuvanja za neke ljude su prava noćna mora. Međutim, nova istraživanja pokazala su da upravo takvi poslovi imaju dugoročno pozitivne efekte na zdravlje.

čišćenje
pixabay.com

Naučnici u Norveškoj dokazali su da usisavanje stana ili košenje trave u dvorištu može biti jednako umerenoj fizičkoj aktivnosti poput hodanja, piše Daily Mail.
Istovremeno, samo sat vremena fizičke aktivnosti na dan, poput pranja posuđa ili kuvanja, može prepoloviti rizik od smrti. Više vežbe znači niži rizik.

Takođe, tvrde da fizička aktivnost bilo kog intenziteta može smanjiti rizik od smrti. Škola sportskih nauka u Oslu istraživala je osam postojećih naučnih studija koje su uključile 36.000 odraslih ispitanika. Svi su ispitanici bili stariji od 40 godina i dobili su uređaje koji su pratili njihove dnevne aktivnosti. Podelili su ih u četiri grupe, zavisno od toga koliko su bili aktivni. Pratili su ih šest godina.

Gotovo šest posto ispitanika, njih 2.149, umrli su tokom trajanja studije koju su objavili u naučnom časopisu British Medical Journal. Voditelj istraživanja, profesor Ulf Ekelund, ustanovio je da je bilo kakva fizička aktivnost povezana s nižim rizikom od smrti zbog bilo kojeg uzroka.

U grupi koja je bila najviše aktivna ljudi su imali 73 posto niže šanse od umiranja. Oni su se oko pet sati na dan bavili lakšim poslovima, dok su 24 minute u danu proveli u umjerenim aktivnostima.

– Ti rezultati su potvrdili izreku da je raditi nešto bolje od raditi ništa. Ako ste neko ko tokom dana ne dosegne nivo umerene fizičke aktivnosti, poželjno je da se bavite lakšim aktivnostima poput kućanskih poslova ili ste uopšteno više na nogama. To ima svoje benefite – kazala je doktorka Šarlot Edvardson sa Univerziteta Lester.

Od badmintona do joge, plesa ili tai čija, mnogo je načina koji nam pomažu da duže ostanemo zdravi, kazala je Džes Kuene ne iz firme “Centre for Ageing Better”.

– Ako želite biti zdravi i nezavisni kad ostarite, treba više raditi na sebi tokom četrdesetih i pedesetih godina. Uz aerobne vežbe poželjno je hodati, plivati ili voziti bicikl. Uz ojačavanje mišićne strukture poboljšavamo i našu ravnotežu. Takav način života ne samo da nam dodaje godine, nego dodaje život tim godinama produžavajući period u kojem ostajemo fit, zdravi i slobodni – tvrdi Džes.

Stručnjaci ističu da jedan minut intenzivnih vežbi ima isti učinak na zdravlje kao dva minuta umerenih vežbi.