Ekstrakt kanabisa usporava rast tumora mozga

Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakti kanabisa u kombinaciji s radioterapijskom terapijom mogu biti od znatne pomoći u usporavanju rasta malignih tumora.

Dve aktivne hemijske komponente koje se nalaze u biljci kanabisu, tetrahidrokanabinol i kanabidiol su testirane prilikom istraživanja tumora raka na mozgu kod miševa.

Ovu vrstu raka je izrazito teško lečiti, a prema statistikama broj preživelih pacijenata pet godina nakon dijagnoze je 10 posto.

Tim u bolnici St.George na Londonskom sveučilištu je iskušao tretiranje raka mozga kod miševa na različite načine, bilo bez ikakvog tretmana, samo s kanabinoidom, samo s iradijacijom ili u kombinaciji kanabinoida i iradijacije.

Naučnici su utvrdili da su tumori kod miševa u velikoj meri usporeni kad su THC i CBD kanabinoidi kombinovani s radijacijom. Studija je objavljena u stručnom časopisu Molecular Cancer Therapeutics.

Sad se raspravlja o tome da se tretman testira na ljudima.

Glavni istraživač u ovom projektu Dr. Vai Liu je rezultate opisao kao ‘vrlo uzbudljive’.

U nekim slučajevima tumori su kod životinja u potpunosti nestali.To bi moglo biti ohrabrujuće za dalje istraživanje jer je ova bolest u ovom trenutku najčešće fatalna.