ELIKSIR PRAVO IZ PRIRODE : Obnovite jetru i žuč pomoću ove genijalne biljke

crna rotkva
wikipedia/ Emőke Dénes

Ovo hranljivo povrće male energetske vrednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođe podstiče rad jetre i žuči

 

Foto: wikipedia/ Emőke Dénes

Kao najbolja odbrana od infekcija i virusa, rotkva je nezamenljiva tokom hladnih dana zbog velikog broja lekovitih svojstava. Ovo hranljivo povrće male energetske vrednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođe podstiče rad jetre i žuči.

U našim krajevima, najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gde je poznata kao prirodni lek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

S druge strane, belu rotkvu u Japanu nazivaju i “čistačem tela”, jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči. Bela rotkva takođe pomaže varenju celovitih žitarica i masti životinjskog porekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina deluje antibakterijski.

SOK NORMALIZUJE RAD ŽUČNE KESE

Sok od crne rotkve pospešuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese. Osim soka, usitnjena crna rotkva se može konzumirati u obliku salate ili pomešana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, maslinovim uljem ili kiselim mlekom.