fbpx
22.9 C
Belgrade
18.06.2021
Naslovna Duša i telo EM JE ZDRAVO, EM LETI BAŠ PRIJA: Naučite da spremate hranu od...

EM JE ZDRAVO, EM LETI BAŠ PRIJA: Naučite da spremate hranu od SIROVIH NAMIRNICA

Priprema jela od svežeg, po mogućnosti neprskanog i biološki odgajenog povrća laka je i jednostavna.

Povrće
Pixabay.com

Ako niste u stanju da napravite korenite promene u ishrani, na trpezi bi, makar povremeno, trebalo da imate sveže namirnice. Sirova hrana je višestruko korisnija za organizam od termički obrađene. Bolje reguliše metabolizam, hrani i gasi žeđ, pospešuje rad creva, čisti organe za varenje i toksine iz organizma, poručuju nutricionisti.

Ponekad mikser treba da zameni šporet. Vrlo brzo ćete uvideti da, osim lepšeg izgleda i boljeg zdravlja, imate više vremena za šetnju, sebe i svoje bližnje. Pri odabiru voća i povrća obratite pažnju na njihovu svežinu, boju i aromu. Bez toga, gube se ukus i hranljiva vrednost.

Priprema jela od svežeg, po mogućnosti neprskanog i biološki odgajenog povrća laka je i jednostavna. Sprema se neposredno pre obroka, da se ne bi izgubili hranljivi sastojci. Kao začin mogu da se dodaju susam, majčina dušica, origano, iseckani orasi, lešnici, mleveno seme suncokreta i bundeve, ren, peršun, celer.

Od ulja je najbolje maslinovo i suncokretovo, i to hladno ceđeno. Mogu da se dodaju i jabukovo sirće, limunov sok, pavlaka ili kiselo mleko, majonez, kao i male količine morske nerafinisane soli.