EM UKUSAN, EM ZDRAV: Da li ste znali koliko je DOBRO jesti KISEO KUPUS?

Kiseli kupus
Wikipedia

Način njegove pripreme potiče od Slovena, a koristi se i dan danas.

 

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, belančevine… Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

 

Lek za probavni sistem

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime poboljšava probavu.

Ubrzava metabolizam, pa pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma, te čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

 

Zaceljuje rane i opekotine

Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i obmotajte ga zavojem ili gazom.

Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i obmotajte ga gazom.

Za podizanje raspoloženja i uopšteno dobro zdravlje, svaki dan pojedite dve do tri kašike naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.

 

Blagodeti soka kiselog kupusa

Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje.

Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala i leči mamurluk.