EPOHALNO OTKRIĆE: Jedna vrsta povrća uništava kancer debelog creva

Ovo povrće nije samo bogato dijetalnim vlaknima koja podstiču probavu, već su i dobri izvori fitonutrijenata koji mogu umanjiti rizik od raka.

Povrće
Pixabay.com

Naučnici svakodnevno istražuju različite pojeve u povrću i voću želeći da pronađu rešenje za određene bolesti. Stoga ne čudi kako je sprovedeno više studija upravo na kupusastom povrću.

Ovo povrće nije samo bogato dijetalnim vlaknima koja podstiču probavu, već su i dobri izvori fitonutrijenata koji mogu umanjiti rizik od raka. Na primer, izotiocijanati, koji nastaju razgradnjom glukozinolata nalaze u kupusastom povrću, pokazuju antitumorsko delovanje.

U nedavnoj studiji objavljenoj u “The American Journal of Chinese Medicine”, istraživači sa Kineskog medicinskog univerziteta u Tajvanu istraživali su antikancerogenu aktivnost sulforafana koji je u izobilju prisutan u kupusastom povrću, poput brokolija, kupusa, karfiola i kelja. Otkrili su kako je sulforafan delotvorno sredstvo protiv raka koje može zaustaviti ćelijski ciklus i apoptozu ćelija raka.

Sulforafan utiče na zaustavljanje rasta i proframira smrt ćelija karcinoma debelog creva.

Kako bi odredili kako će sulforafan uticati na ovu vrstu raka, koristili su HCT 116, ćelijsku liniju ljudsko kolorektalnog karcinoma koja se obično koristi za proučavanje mehanizama rasta i metastaza tumora. Oni su lečili ćelije HCT 116 sulforafanom i posmatrali njegov uticaj na ove ćelije.

Istraživači su naveli kako sulforafan uzrokuje promene u ćelijskoj morfologiji i smanjuje vitalnost HCT 116 ćelija. Ove morfološke promene zabeležene su fazno-kontrastnim mikroskopom.

Prema istraživačima, Sulforafan dobijen iz kupusastog povrća snažno je sredstvo protiv tumora. Istraživači posebno ističu kako je Sulforafan sredstvo koje se u budućnosti može koristiti za lečenje raka creva.