Naime, naučnici su otkrili da su pojedine vrste piva bogate probiotičkim mikrobima – bakterijama i kvascima koji su zaslužni za mnoštvo pozitivnih učinaka, od borbe protiv gojenja do boljeg sna.
Kako se čini, tajna piva koja su bogata tim mikrobima je u činjenici da se fermentišu dva puta – jednom u pivnici, a potom opet u flaši.
Druga fermentacija povećava jačinu piva i stvara intenzivniji i oštriji ukus. Važno je za zdravlje da fermentacija u boci koristi različitu vrstu kvasca u odnosu na tradicionalni pivski kvas. Takođe, fermentacija koja se događa u boci koristi drugačiji soj kvasca za razliku od tradicionalnog pivskog kvasa. Taj kvas ne pretvara samo šećer u zrnu u alkohol nego i pomaže u stvaranju kiselina koje uništavaju bakterije zbog kojih se razbolevamo.
– Dobijate jače pivo koje je veoma, veoma zdravo – objasnio je profesor sa Univerziteta u Amsterdamu Erik Klasen, ali je i istakao da “ne želi da ljudi shvate to kao dozvolu da više piju”.
– U visokim koncentracijama alkohol je loš za creva, ali ako pijete samo jedno od ovih piva svaki dan, to bi moglo da bude dobro za vas – objasnio je Klasen.
Takođe, istraživanje sa Univerziteta u Nebraski u SAD pokazalo je da pojedine flaše piva sadrže i do 50 miliona probiotičkih ili “dobrih” bakterija. Jednom kada se one nađu u crevima, probiotske bakterije ubijaju suparničke “loše” bakterije povezane s brojnim bolestima, piše Dejli mejl (Daily Mail).