Ljudi koji imaju problem sa sterilitetom prepušteni su sami sebi ukoliko nemaju dovoljno sredstava za veštačku oplodnju. Kada se radi o ginekološkim istraživanjima i inovacijama postoji ogromno neslaganje u naučnim krugovima.

 

Inovativna rešenja su relativno retka u ovoj grani medicine i zato se svaki veći projekat proprati sa velikom pažnjom.

Svetskoj javnosti je predstavljen sistem poslednje generacije pod nazovim “Evatar” koji proizvodi efekte slične menstruaciji.

Sistem se sastoji iz tkiva i hormona i veoma uspešno oponaša menstrualni ciklus. U “Evatar” je smešten minijaturan reproduktivni sistem koji se između ostalog sastoji iz jajnika, materice, grlića materice i vagine.

 

Foto: Northwestern Medicine/PA Wire

Replike organa napravljene su od tkiva koja su dobijena od ljudskiog tkiva sastavljenog od matičnih ćelija.

Ovaj sistem pomoći će naučnicima da lakše istražuju sam proces menstrualnog ciklusa kako bi se lakše objasnile bolesti poput endometrioze, kancera i sterilnosti.

Svaki od organa nalazi se u svojoj minijaturnoj pregradi i u mogućnosti je da “komunicirasa ostalim organima pomoću tečnosti u kojoj se obično nalaze hormoni poput estrogena, piše britanski Metro.

 

Foto: Northwestern Medicine/PA Wire

Na ovaj način sistem imitira 28 dana ciklusa svake pojedinačne žene zahvaljujući čemu naučnici sada lakše mogu da se vrše ispitivanja na nove lekove.

“Evatar” čak može da kopira menstrualni ciklus pacijentkinje, tako da se na ovaj način precizno može prilagoditi eventualna terapija.