Evo kako da smršate bez trunke napora

Ako niste spremni na krv, znoj i suze, a ipak biste da izgledate pristojno, evo šta možete da pokušate.

U današnje vreme, kud god da se okrenete, naletećete na nekoga ko je spreman na sve zarad dobre linije. I, idu ljudi u krajnosti, činjenica je. Od onih što broje sebi svaki zalogaj, preko onih štovežbaju i kad su dobre volje, ali i kad im se ne živi, do onih (sumnjive pameti) što piju laksative…

Ako niste spremni na krv, znoj i suze, a ipak biste da izgledate pristojno, evo šta možete da pokušate.

Naučite da razlikujete glad i žeđ. Studija objavljena u žurnalu “Fiziologija i ponašanje” navodi da prosečna osoba na žeđ u 60 odsto slučajeva reaguje tako što uzme da jede. Dakle, pre nego što posegnete za hranom, razmislite da li biste u stvari radije popili čašu vode. Osim toga, ako steknete naviku da popijete čašu vode pre svakog obroka, “uštedećete” sebi priličan broj kalorija u toku dana. Studija objavljena u časopisu “Gojaznost” pokazuje da dve čaše vode pre obroka smanjuju broj unetih kalorija za između 75 i 90, u zavisnosti od osobe. Kad to pomnožite sa brojem obroka u toku dana… Ne zvuči kao loša ideja, zar ne? (Za svaki slučaj da napomenemo: Ovo sve ima smisla samo ako je piće o kojem je reč VODA.)

Jedite kao Japanac. Japanci imaju izraz, mudrost, kako vam volja, koja otprilike glasi „jedi dok nisi 80 odsto sit”. Evo kako to funkcioniše: Telu treba oko 30 minuta a registruje da više nismo gladni. Dakle, treba da prestanemo da jedemo PRE nego što postanemo sasvim siti i damo telu vremena da shvati da je glad utoljena. Ako ovo primenite na sve obroke u toku dana, značajno ćete smanjiti kalorijski unos, bez izgladnjivanja, prenosi Yahoo Health.

Užinajte „malo kasnije”. Oko dve trećine odraslih nešto će „gricnuti” (van obroka) najmanje dva puta dnevno, a te užine običnoidu “pravo u salce”. Ipak, ne morate da ih se odreknete, ali nemojte baš da prezalogajite nešto svaki put kad ne znate šta biste sa sobom. I birajte voće, a ne čokoladicu.

Nosite farmerke. „Opuštenija” garderoba podstiče nas da budemo fizički aktivniji. Studija Američkog saveta za vežbanje pokazala je da su ispitanici danima kad su nosili neobavezniju garderobu (farmerke) pravili u proseku 490 koraka više (što je spaljenih 25 kalorija više) nego danima kad su bili foralnije obučeni (odelo, kostim, cipele). Nije impresivno, ali kad to pomnožite sa brojem dana…

Kad se častite čokoladicom, uživajte. Pre nego što „progutate” slatkiš, kažite sebi “e, sad ću da uživam u ovome”. Nabacićete manje kilograma s takvim pristupom nego ako jedete kolače, a žderete se što ih jedete, pa vam na kraju sve presedne. Ukratko, radi se o tome da zadovoljstvo (pa i ono zbog kolača, ako ga sami sebi ne zagorčamo) čini da se osećamo opuštenije, što za posledicu ima brži metabolizam, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Trendovi u endokrinologiji i metabolizam.

Dremnite kad god možete. Znate koja je omiljena sprava za vežbanje lenjivaca širom sveta? Krevet! Bez šale, dovoljno kvalitetnog sna je od presudne važnosti za zdravo mršavljenje. Problemi sa spavanjem dovoe o gomilanja kilograma, zato što nedovoljno kvalitetan ili nedovoljno dug san remete ravnotežu hormona koji regulišu osećaj gladi. Grelin (“gladan sam” hormon) skače, a leptin (“sit sam”) opada. Ponekad je, dakle, najbolji potez u borbi protiv kilograma – da uopšte ne napravite nikakav potez.