Evo razloga zašto biste trebalo da prestanete da grickate nokte

Grickanje noktiju je veoma ružna navika, prsti osobama koji imaju ovu naviku izgledaju veoma neuredno. Međutim, pored estetike i zdravstveno stanje kod osoba sa lošim navikama je narušeno.

Kada nesvesno grizemo nokte ni ne primetimo da ih više nemamo i da su nam sada prsti uništeni i izgledaju neuredno. Ali i pored estetskih problema kao posledice ove ružne navike, javljaju se i zdrvstveni problemi.

Doktori američke dermatološke organizacije upozoravaju da grickanje noktiju može biti pogubno za naš organizam i naše zdravlje. Kao jedan od niza zdravstvenih problema javlja se salmonela i zloglasna Ešerihija koli, koje ovom navikom unosite u organizam. Ove bakterije se nalaze ispod noktiju i izazivaju stomačne probleme i možemo dobiti retku stolicu.

Kao dugoročni problemi javljaju se zanoktice, jer dok grizemo nokte mi uništavamo i kožu oko noktiju. Ruke će vam još neurednije, a zanoktice mogu da zagnoje i inficiraju se. Jedini način da rešite taj zdravstveni problem jeste da posetite doktora, koji vam mora prepisati kreme koje će vam ublažiti bolove i smanjiti upalu na vrhovima prstiju.