Evo šta boja urina otkriva o vašem zdravlju

Još od najranijih dana medicine urin je bio koristan uzorak za dijagnostiku - boja, gustoća i miris urina mogu da otkriju mnogo o našem zdravlju.

Klinika Klivlend u državi Ohajo kreirala je infografiku koja prikazuje sve moguće nijanse boje urina, kao i to šta one otkrivaju o zdravlju.

Od svetložute pa sve do tamnobraon – urin može da bude u različitom bojama, a svaka nijansa ima svoje značenje. Naučnici kažu da se urin obično pojavljuje u boji ćilibara pa sve do svetložute, no između je čitav niz drugih nijansi. Treba svakako obratiti pažnju na boju urina jer govori mnogo o ukupnom stanju organizma.

Gotovo providan urin, bez boje, znak je da se u organizam unosi mnogo, previše, vode i da najverovatnije treba smanjiti unos tečnosti.

Svetložuta boja ili boja slame znak je dovoljne hidriranosti tela i normalnog funkcionisanja organizma.

Isto je i s providnožutom bojom urina.

Tamnožuta boja urina ukazuje na nedovoljnu hidriranost organizma – treba brzo uneti tečnost u organizam.

Boja meda ili ćilibara znači jači oblik dehidriranosti u odnosu na tamnožutu i važno je uneti tečnost što pre.

Tamnobraon boja urina može da ukaže na jaku dehidriranost, ali i na bolesti jetre. Ako takva boja urina ostane i nakon unošenja tečnosti, treba svakako posetiti lekara.

Crvena boja urina je za svakoga znak za zabrinutost, i to s razlogom osim ako ste jeli borovnice ili cveklu. Treba da se javiite lekaru jer crvena boja urina, ako niste jeli neke od navedenih namirnica, može da bude znak bolesti bubrega, tumora, problema s prostatom ili infekcije urinarnog trakta. Crvena boja urina može da bude znak i trovanja živom.

Ako je urin narandžaste boje, to može biti znak dehidriranosti, ali može da upućuje i na bolesti jetre i žuči. Javite se lekaru.

Plav ili zelen urin može da bude znak retkih genetskih oboljenja, ali i posledica unošenja hrane s bojama ili različitih lekova. Takođe može da ukazuje na bakterije u urinarnom traktu. Trebalo bi posetiti lekara.

Za ljubičastu boju urina, infografika kaže da takva ne postoji.

Ako je urin penast, to može da bude znak da ste samo previše žurili, ali ako se uporno javlja posetite lekara – moguće je da ste preterali s unosom proteina ili da imate problema s bubrezima.
Spoljni faktori

Sve što se unosi u organizam može da  utiče na boju urina – lekovi, vitamini i sl. i to treba imati na umu prilikom provere boje urina.

 loading...