Ako vam se dogodilo da ste seli na WC šolju na kojoj se nalazio tuđi urin, kroz glavu su vam sigurno prošli razni fatalistički scenariji.

 

Iako većina ljudi ne voli preterano da koristi javne toalete, kad vas stisne, nema biranja. Zamislite da tako uletite u toalet, da ne stignete da se osvrnete oko sebe (da, toliko vas je jako stislo), i pre nego što se i snađete – sedite na dasci pokrivenoj tuđim urinom.

Možda ćete u prvom trenutku pomisliti da ćete dobiti gljivice, genitalni herpes, hlamidiju, HPV ili sifilis, ali ostanite pribrani.

Istina je da je najgora stvar koja vam se može dogoditi to što ćete sedeti na tuđem urinu. Sam urin vam neće ništa učiniti, a čak i ako vam se nađe na rukama i prenesete ga na lice, možete biti mirni, kaže mikrobiolog Filip M. Tiejrno, profesor na Medicinskom fakultetu Njujorškog univerziteta.

Naime, ništa se neće dogoditi, jer urin obično ne nosi štetne mikrobe. Naravno, ako dodirujete prljave površine u toaletu, koje su dodirivale i prljave ruke drugih ljudi, možete pokupiti različite viruse prehlade, gripa ili infekciju streptokokom ili stafilokokom. Ali i to možete izbeći ako temeljno operete ruke toplom vodom i sapunom nakon korišćenja toaleta.

Dakle, ne brinite, ako i sednete na tuđi urin, najgora stvar koja vam se može dogoditi je to da će vam stražnjica biti mokra, ali nećete pokupiti nikakve navedene organizme iz urina.

Tijerno zato ističe da čak ni stavljanje toalet-papira na dasku nema smisla, osim ako vam se ne gadi i sama pomisao na dodir tuđeg urina.loading...