Evo šta da jedete i pijete kad ste bolesni

Šta jesti kada ste prehlađeni, imate virozu ili grip? Uz već doboro poznati limun, mogu pomoći i neke ne tako razvikane namirnice

Hrana zauzima vrlo važno mesto u borbi protiv raznih bolesti – kako ozbiljnih tako i onih svakodnevnijih poput prehlade ili gripa. I dok je većina ljudi dobro informisana o namirnicama koje treba da konzumira kada se organizam bori s nekom opasnom bolešću, malo je onih koji znaju kakva hrana pomaže u boljem i bržem savladavanju manje opasnih zdravstvenih stanja.

Čaj ili topla limunada
Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje i sprečavanja upala. Vrlo je koristan zeleni čaj i to za gotovo svako stanje jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Takođe može pomoći i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, ali mit je kako ćete zbog toga brže ozdraviti. Ali, mekani sloj na narandžama, limunu ili grejpu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet pa ćete brzo ozdraviti.

Pileća supa
Pileća supa tradicionalno se smatra lekom, posebno u hladnijim periodima. Pileća supa ne samo da je topao i hranjiv obrok već naučnici tvrde kako postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti belih krvnih zrnaca. Upravo te stanice odgovorne su za respiratorne probleme koji se često javljaju za vreme prehlade.