Evo šta je najbitnije za zdravlje kostiju

Ako vam organizmu nedostaje vitamina D, a mnogim ljudima nedostaje, morate znati da ćete njegovu apsorpciju povećati uz pomoć zdravih masti

Masnoće zaista poboljšavaju sposobnost organizma za upijanje vitamina D, ali to nije slučaj s kalcijumom, ističe dr. Bes Dovson, direktorka Laboratorija za metabolizam kostiju uglednog američkog univerziteta Tafts. Svoje tvrdnje zasniva na rezultatima istraživanja koji su javnosti predstavljeni prošlog meseca.

U istraživanju je ućestvovalo 50 odraslih žena i muškaraca koji su za doručak uzimali velike doze vitamina D3 u obliku dodatka ishrani. Potom je jedna gupa jela obroke bez masnoća, a druga iste obroke s dodatkom maslinovog ili kukuruznog ulja koji su osiguravali 30 posto ukupno unesene energije.

Već nakon prvog dana, objašnjava dr Dovson, osobe koje su jele obroke s dodatkom biljnih ulja imale su za 32 posto višu razinu vitamina D, nego osobe koje su jele iste obroke bez masnoće. Pritom nije bilo razlike između onih koji su konzumirali maslinovo i onih koji su jeli kukuruzno ulje.

Pokazalo se da nezasićene masne kiseline iz biljnih ulja, poput onih od kojih se proizvodi margarin, poboljšavaju apsorpciju vitamina koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Vitamin D u organizmu se može sintetizovati u koži pod uticajem ultraljubičastih zraka iz provitamina, ali se može unositi i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima i žumancu, kao i u pečurkama. Vitamin D jedan je od vitamina koji se dodaje i u današnje margarine, što ih, s obzirom na to da se proizvode upravo od biljnih ulja, čini prikladnima za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da su nezasićene masne kiseline zapravo dobre masti jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, ali i potstiču apsorpciju vitamina važnih za imunitet i zdravlje.