Ginekolozi su videli sve i želeli bi da znate šta se zaista dešava "tamo dole".

 

Vagine su različite

“Mislim da postoji pogrešno mišljenje među pacijentkinjama da postoji idealna vagina, određenog oblika i veličine. Realnost je drugačija – vagine su različitih oblika, veličina i u većini slučajeva je to potpuno normalno. Volela bih da pacijentkinje i njihovi partneri više uživaju u toj jedinstvenosti”, kaže ginekolog Mira Ubušon.

Nikad nije kasno da je bolje upoznate

“Iznenađen sam koliko mojih pacijentkinja zapravo ne poznaje sopstvenu anatomiju. Toliko njih mi je reklo da nikada nisu istraživale svoju vaginu da bi naučile kako sve izgleda ‘tamo dole’, da bi shvatile šta im pruža najveće seksualno zadovoljstvo. Moj savet ženama je da upoznaju svoju vaginu, da istraže anatomiju kako bi je bolje razumele”, kaže ginekolog Rasel Barterls.

Neprijatan miris vagine

“Ženski polni organ je neverovatno elastičan, dovoljno uzak da se prilagodi penis, a može da se proširi dovoljno da kroz nju izađe beba. Takođe, to je organ koji sam ‘održava’, pa je neprijatan miris obično signal za infekciju”, objašnjava ginekolog Maks Zebl.

Veza stomaka i vagine

“Da bi vagina bila zdrava, potrebno je da stomak i creva budu zdravi. Zato je preporučljivo da unosite namirnice bogate prirodnim probioticima, koji će održavati nivo zdravih bakterija u stomaku. Zauzvrat, te bakterije će štititi vaginu”, rekla je ginekolog Dženi En Frajman.

Vaša vagina ima “moć”

“Volela bih da moje pacijentkinje shvate da su njihove vagine divan, senzualan, funkcionalan organ i da su sve vagine različite. Žene su jedinstvene i, kada bi prihvatile moć takve svoje seksualnosti, kao što bi muškarci trebalo da prihvate svoju seksualnost takve anatomije, imali bismo mnogo kvalitetnije veze koje traju”, kaže ginekolog Suzan Murman.

Pažljivo birajte proizvode

“Postoji dosta stvari koje bih volela da žene znaju. Najpre, vaginalno tkivo je jedno od najosetljivijih u telu, zbog čega bi trebalo da izbegavate jake sapune, kupke, mirise. Birajte što prirodnije proizvode za intimnu negu”, savetuje Meri Džejn Minkin.

Sekret je OK

“Volela bih da žene znaju da je sekret normalan. To je način da se vagina očisti. Čak i normalan sekret ima određen miris i boja varira, dok je sekret izuzetno jakog mirisa praćen svrabom ili peckanjem signal da nešto nije u redu”, objasnila je ginekolog Marija Sofokle.

Vagina stari

“Koža u i oko vaginalnog područja stari isto kao i koža na celom telu. Koža u intimnoj zoni vremenom postaje suvlja, ali postoje kreme za intimnu negu koje će je hidrirati”, kaže ginekolog Ronald Blat.loading...