Evo zašto treba da jedete sporije i da uživate u hrani

Da biste osetili sve različite ukuse, obedovanje bi trebalo da traje pola časa, pa i ceo sat

Što sporije jedete, više uživate u hrani. Da biste osetili sve različite ukuse, obedovanje bi trebalo da traje pola časa, pa i ceo sat. Obroci su tada poseban doživljaj, a ne puko natrpavanje hranom. Prema namirnicama se ponašajte kao prema prirodi, probajte da zapazite sve boje, ukuse, arome.

Na ovaj način izbegavate i momenat prejedanja, jer je 20 minuta potrebno da signal sitosti stigne do mozga. Prebrzo unošenje hrane može da dovede i do problema u organima za varenje, bolova u želucu, glavobolje.

Da biste uspeli sporo da jedete, sa obrokom treba početi pre nego što postanete mnogo gladni. Tri glavna i dva međuobroka treba da rasporedite po vašem odgovarajućem vremenu, pa se tako neće javljati nepodnošljiva glad, pišu novosti.

Između zalogaja obavezno spustite escajg i polako sažvaćite hranu. Tek kada zalogaj progutate, ponovo uzmite pribor za jelo. Na taj način obedovanje usporavate, a smanjujete i nakupljeni stres.

I na kraju, dok jedete, treba da se usredsredite na hranu koju unosite. Na probleme i gledanje TV zaboravite i ne pratite druge za stolom koliko brzo ili sporo jedu.