FATALNA KOMBINACIJA: Korona virus uz ove bolesti najčešće izaziva smrt

U devedeset odsto slučajeva osobe koje su preminule nakon što su zaražene virusom kovid 19 imale su i neku drugu bolest, pokazuju podaci britanskog zdravstvenog sistema.

Pixabay

Najčešće se radilo o postojećoj kardiovaskularnoj bolesti i demencijama, pokazuju prvi sveobuhvatni statistički podaci o preminulima za Englesku i Vels.

Podaci prikupljeni tokom marta ukazuju na to da su najvećem riziku sa smrtnim ishodom od kovida-19 izložene osobe koje pate od srčanih bolesti, zatim oboleli od demencije, upale pluća i hronične opstrukcije pluća.

Ti statistički podaci potvrđuju zaključke lekara da virus uglavnom nije opasan za zdrave ljude u dobroj fizičkoj formi. Muškarci imaju, u odnosu na žene, znatno veći rizik od smrti i njihova je smrtnost dvostruko veća.

Iako je na području Velike Britanije obuhvaćenom statističkom analizom u martu zabeleženo da su 3.372 obolela preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ta bolest je tek na trećem mestu uzročnika smrti iza demencije i srčanih bolesti.

Radi se o ekvivalentu od 69 preminulih na 10.000 stanovnika.

Stručnjaci ocenjuju da ovi, zajedno sa svim ostalim podacima, ukazuju na to da su godine starosti, komorbiditet (pridružena oboljenja) i muški pol glavni faktori rizika smrti od kovida 19.