FENOMENALAN ZAČIN: Uništava loše bakterije, izvrstan kod mršavljenja i protiv celulita

Reč je o sečuanskom biberu, u narodu poznatijem kao kineski korijander.

Pixabay.com

Sečuanski biber važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom, prenose mediji.

Dobija se od dve vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje sa pečurkama, ali i egzotičnim poslasticama.

U narodnoj kineskoj medicini taj se začin vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje ponekad ne može birati poreklo i svežinu namirnica.

Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati na tiganju pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik pesku, koja može upropastiti ukus hrane.