Sečuanski biber važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom, prenose mediji.
Dobija se od dve vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje sa pečurkama, ali i egzotičnim poslasticama.
U narodnoj kineskoj medicini taj se začin vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje ponekad ne može birati poreklo i svežinu namirnica.
Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.
Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati na tiganju pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik pesku, koja može upropastiti ukus hrane.