Fitnes trener Vanja Vojinović otkriva sve benefite vežbanja u prirodi

Pripreme za odlazak u teretanu, kao i sam čin odlaska, nekome predstavljaju problem, pa čekaju proleće i lepo vreme kako bi otišli u prirodu, dok drugi najviše vole da vežbaju napolju na svežem vazduhu, jer to doprinosi smanjenju nagomilanog stresa.

Privatna arhiva

Prednosti postoje za obe vrste vežbanja, i u zatvorenom prostoru, i u prirodi, a fitnes trener Vanja Vojinović daje savete kako da iskoristimo period pred nama na što zdraviji način. Vanja i svojim pratiocima na Instagramu redovno nesebično deli savete za što zdraviji i atraktivniji izgled.

– Kada govorimo o benifitima vežbanja u prirodi, pre svega bi trebalo da se zapitamo da li više volimo da provodimo slobodno vreme unutra ili napolju. Ako je odgovor ovo drugo, onda je trening na otvorenom u prirodi definitivno nešto što bih preporučio svakome da isproba. Iako postoje nedostaci, prednosti treninga na otvorenom su brojne. Pre svega, boravak u prirodi pozitivno utiče na naše raspoloženje, smanjuje stres i povećava energiju, a važna je i apsorpcija vitamina D, kao rezultat izlaganja suncu (ujedno je dobro i za ten). Pored toga, smanjuje krvni pritisak, jača naš imuni sistem, poboljšava san i još mnogo toga – kaže Vanja na početku razgovora.

Govori nam da su vežbe napolju izuzetno korisne, a uz dozu kreativnosti skoro sve što vidite napolju možete iskoristiti kao spravu u teretani.

– Za trening napolju je potrebna samo dobra volja i vaše telo. U poslednje vreme sve je više parkova za trening na otvorenom, ali, iako nemate pristup parku za trening, to neće biti problem ukoliko različite objekte koji se nalaze napolju iskoristite na kreativan način. Obična klupa može poslužiti za vežbanje trbušnjaka. Zatim, vratilo od ljuljaške možete iskoristiti kao vratilo za zgibove. Bilo bi super ukoliko biste imali i jednu veću gumenu traku za vežbanje, jer ćete sa njom moći da ubacite mnoštvo novih vežbi. U to sam se i sam uverio pretprošle godine za vreme karantina. Te trake su mi bukvalno bile life-saver u tom periodu – objašnjava Vojinović.

Ovo su primeri vežbi pomoću kojih ćemo ostati fizički aktivni u prirodi.

– Kao što sam rekao, bodyweight, odnosno vežbe sa sopstvenom težinom, poput sklekova, zgibova, propadanja, trbušnjaka i različitih varijacija svih tih vežbi. Generalno možemo jako efikasne treninge odraditi na otvorenom. Daću primer jednog kružnog treninga:

A1 10 sklekova

B1 10 zgibova

C1 15 propadanja

D1 20 trbušnjaka

E1 300m trčanja

(odmor: 5-10 minuta običnog hoda, pa onda sve otpočetka i tako npr. 4 kruga) – navodi Vanja Vojinović

Naprednijim vežbačima, kao što je on, ponekad trening na otvorenom može predstavljati izazov, ali moguće je rešiti i to, jer u velikom broju slučajeva, ovakva vrsta treninga može i doprineti boljem učinku treninga.