GADI VAM SE KAFA, KONSTANTNO STE UMORNE? Ovo su prvi simptomi trudnoće

oči
Pixabay.com

Simptomi rane trudnoće razlikuju se od žene do žene. Dok jedne osećaju veliku promenu u metabolizmu, druge tek po izostanku menstruacije mogu da posumnjaju na trudnoću

 

Da li sam trudna?

Na ovo pitanje žena će mnogo lakše odgovoriti, ako oslušne svoje telo i prati simptome koji su često vrlo izraženi.

Simptomi rane trudnoće razlikuju se od žene do žene. Dok jedne osećaju veliku promenu u metabolizmu, druge tek po izostanku menstruacije mogu da posumnjaju na trudnoću. Prvi rani znaci trudnoće su umor (žene su često iz neobjašnjivog razloga stalno uspavane), osećaju mučninu, najčešće jutarnju, a neretko im se već u prvim danima trudnoće smuče miris kafe ili neke karakteristični ukusi i mirisi u kojima su do juče uživali. Takođe, naprasno će imati potrebu za nekom vrstom hrane koju do tad nisu baš volele.

Trudnoća izaziva pospanost

Što se tiče fizičkih simptoma, najupečatljivija je promena na grudima. Grudi se povećaju, očvrsnu i bradavice postanu izuteno osetljive i bolne. Osećaj je kod nekih žena vrlo sličan kao u PMS-u, pa mnoge misle da im se zapravo približava ciklus, umesto što posumnjaju na trudnoću. Još jedna od čestih nus-pojava rane trudnoće jeučestalo mokrenje. Mada većina žena oseti neke od navedenih simptoma, pojedinima se događa da shvate da su u drugom stanju tek kada im izostane menstruacija. Šta god da vas navede da posumnjate na trudnoću, jedini i pravi način da se uverite u to je test. On se kupuje u apoteci i najefikasniji je kada se uradi sa prvom jutarnjom mokraćom.

Krvarenje u ranoj trudnoći

Nije retko i nije neobičajeno da se u prvih nekoliko dana od začeća pojavi malo krvarenje. To se zoveimplantacijsko krvarenje i pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća, kada se embrion uglavljuje u zid materice i podstiče lagano krvarenje popraćeno grčevima. Ono nije opasno i ne mora da vas brine, ali s obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, pažnju treba obratiti na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju znatno manja. Uz krvarenje često se javljaju i grčevi, koje prati bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.

Utvrđivanje rane trudnoće pregledom

Prva potvrda rane trudnoće svaka žena može da uradi kućnim uslovima testom za trudnoću.

Šta ako je test pozitivan?

Ako je test pozitivan, sledeći korak je odlazak kod ginekologa koji će ginekološkim pregledom i ulrazvukom potvrditi da trudnoća postoji. Trudnički hormon HCG povećan je u krvi već šesti dan posle oplodnje, pa žena i kontrolm krvne slike može proveriti da li je u drugom stanju. Ipak, preporučuje se odlazak kod ginekologa koji će, ako trdunoća postoji, ultrazvučnim pregledom proveriti da li se fetus pravilno ugnjezdio u matericu.