Prva pomoć kod gastritisa može da bude uvođenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Takođe, osobama sa gastritisom, savetuje se da jedu češće, ali umereno. Važno je da se izbegne prejedenje, obilni ručkovi i grickanje između obroka.

Neredovna i nepravilna ishrana, pušenje cigareta, dugogodišnje uzimanje različitih lekova koji oštećuju želudačnu sluzokožu i stres, mogu da pogoršaju stanje. Potrebno je izbegavati alkohol, čokoladu, crni hleb, grickalice, jagode, kafu, kocke za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, papriku i voćne sokove. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka.

Prilagođen način ishrane, u kombinaciji sa medikamentima i čajevima od lekovitog bilja, može da donese trajne rezultate i omogući da kiselina u želucu ne predstavlja problem. Oporavak sluzokože želuca, ipak, zahteva vreme, proces može da traje i do nekoliko meseci, pišu “Novosti”.

PRVI DAN

Doručak: Dvopek i džem od šipka bez šećera

Užina: Sezonsko voće

Ručak: Dinstano belo meso i sveža salata od kupusa i šargarepe

Večera: Integralni pirinač s barenom šargarepom i brokolijem

DRUGI DAN

Doručak: Kaša od prosa sa dodatim suvim grožđicama, medom i bademima

Užina: Voće

Ručak: Čorba od bundeve i đuveč sa integralnim pirinčem i tofu sirom

Večera: Probiotski jogurt sa ovsenim pahuljicama i banana

TREĆI DAN

Doručak: Integralni hleb sa namazom od mladog sira i rukolom

Užina: Čaj od matičnjaka i banana

Ručak: Pastrmka pečena u rerni i zelena salata s maslinovim uljem i limunovim sokom

Večera: Palenta s mlevenim semenkama lana, susama i bundeve

ČETVRTI DAN

Doručak: Ovsene pahuljice s mlevenim bademima, medom, suvim voćem, bananom i mlevenim semenkama susama, lana i bundeve

Užina: Čaj od kamilice i jabuka

Ručak: Ćufte od belog mesa i salata od sveže šargarepe i cvekle.

Večera: Integralna testenina sa spanaćem

PETI DAN

Doručak: Griz od integralnog pirinča u sojinom mleku, zaslađen stevijom.

Užina: Bademi i suvo voće

Ručak: Meko kuvana jaja, bareni krompir, salata od praziluka i cvekle

Večera: Šejk od banane, pirinčanog mleka, meda i malina