Generacije su živele u zabludi?! Naučnici kažu da NE BI TREBALO da jedemo TRI OBROKA DNEVNO

Tiganj
Pixabay.com

Deo naše dnevne rutine obično uključuje tri obroka dnevno - doručak, ručak i večera. Međutim, najnovija istraživanja često pokazuju da je sve što znamo o ishrani pogrešno, uključujući i rutinu od ova tri obroka.

 

Kroz istoriju se ustalila rutina od tri obroka dnevno, koji su dobili svoje utvrđeno vreme u toku dana, naziv i uobičajene namirnice koje se pripremaju na određeni način. Ona se malo menjala tokom vremena, smatrajući se organizovanim i civilizovanim načinom za uređenje ishrane na dnevnom nivou.

Vremenom su se preporuke za sadržaj ovih obroka menjale, ističući pojedine namirnice kao pogodnije ili zdravije za konzumiranje u određeno vreme u toku dana.

Abigejl Karol, autor knjige “Tri kvadrata: Izum američkog obroka”, navodi da su tvrdnje da je konzumiranje tri obroka u toku dana zdravo nemaju naučnu potporu i da organizovanje obroka na drugi način može biti bolje za naše zdravlje.

Tako je na primer verovanje da je doručak najvažniji obrok u toku dana ustaljeno zahvaljujući reklamnim kampanjama kompanija koje proizvode različite vrste žitarica za doručak.

Međutim, studija sprovedena na Univerzitetu u Batu je otkrila da doručak ne utiče na celokupni unos kalorija u toku dana. Slično istraživanje na Univerzitetu Alabame je otkrilo da konzumiranje doručka ili preskakanje ne utiče značajno na osobe koje žele da izgube suvišne kilograme, prenosi Dejli Mejl.

Bilo da osoba jede tri veća obroka u toku dana ili šest manjih, unos kalorija na dnevnom nivou je isti, objavljuje Britanski nutricionistički žurnal.

Najnovija istraživanja su zapravo pokazala da post od dva do četiri dana na svakih šest meseci može da bude dobar za celokupno zdravlje, kako navodi Univerzitet Severne Kalifornije. Time se podstiče rad metabolizma i regeneracija imunog sistema, obezbeđujući bolju zaštitu organizma od bolesti i različitih infekcija.