Ginekolog otkriva 5 nepoznatih činjenica o vagini koje SVAKA ŽENA MORA DA ZNA

Vagina
Pixabay.com

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno telo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo.

 

Postoje razni znakovi koji ukazuju na to da nešto nije u redu “tamo dole”.

Veliki broj žena brine se i oko izgleda vagine, šta je normalno, a šta nije. Zbog sramote ili straha zanemaruje se intimno zdravlje ili pak bezrazložno opterećuje, a neke će ići tako daleko da će vaginu staviti “pod nož” kako bi je doterale. Operacije se rade na velikim i malim usnama, ali jesu li one zaista potrebne?

Vodeći britanski ginekolog dr Ahmed Ismail, objašnjava da vagine postoje u različitim oblicima i bojama i da, osim ako se ne javlja bol ili neprijatni osećaj, svaka je savršena, piše Dejli Mejl.

REVOLUCIONARNI NAČIN VEŽBANJA: Dobićete pločice BEZ IJEDNOG urađenog trbušnjaka

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno telo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo. Zato dr Ismail otkriva najčešća pitanja i teme svojih pacijentkinja:

1. Ne postoji vagina savršenog izgleda
Velike usne su u proseku duge oko 8,1 cm – što odgovara veličini prosečnog laka za nokte. Ipak, raspon veličina je znatno veći od toga – u studiji iznosi od 4,5 do 11,5 cm. Male usne okružuju otvor vagine, a zanimljivo je da je leva mala usna u proseku nešto šira – oko 2,1 cm, a desna oko 1,9 cm. Leva mala usna je u proseku duga oko 4 cm, dok je desna duga oko 3,8 cm.

Kao i kod veličine velikih usana, ni veličina malih nema veze s veličinom vaginalnog otvora. Klitorisu, koji se još naziva dražica, jedina je uloga seksualno zadovoljstvo. Prosek širine klitorisa iznosi oko 0,8 cm (dok raspon širine učesnica u studiji iznosi od 0,2 do 2,5 cm). Prosečna dužina iznosi 1,6 cm, s rasponom od 0,4 do 4,0 cm. Veličina samog klitorisa nema uticaja na intenzitet ženskog zadovoljstva.

2. Ako nema boli, nema potrebe za labioplastikom
Sve vagine se proširuju za vreme seksa, a broj odnosa ne utiče na veličinu. Prema studiji na više od 200 žena,vaginalni kanal je u proseku dug 9,6 cm, a širok od 2,5 do 3,5 cm. Žene s širinom oko dva centimetara, najčešće osećaju bol pri seksu i realno su jedini kandidati za operacije, dok su druge estetske želje samo pitanje taštine i prevladavajućih trendova koji dolaze iz pornografske industrije.

3. Vagina se menja s godinama
Veličina velikih usana nema veze s veličinom vagine, a zanimljivo je i to što se usne smanjuju kako žena stari. U dvadesetima se spoljašnje usne smanjuju naspram izgleda u pubertetu, a u 30-ima se najčešće javljaju tamniji delovi kože na vagini koji su povezani sa hormonalnim promenama. U kasnijoj dobi koža vagine stari na isti način kao i koža ostalih delova tela usled gubitka kolagena, a stidne dlake počinju da sede nešto kasnije nego kosa.

4. Ne upoređujte svoju sa tuđima
Postoje razlike u izgledu vagine s obzirom na rasu i genetiku, pa na primer Kineskinje imaju znatno manje izražene spoljašnje usne i klitoris nego Ruskinje i tako dalje. Poređenje nema smisla, a lepota vagine je kao i lepota svega ostalog – u oku promatrača.

5. Ako je čista i zdrava – savršena je
Vagina se sama čisti, a upravo je to uloga vaginalnog iscedka, koji je sasvim normalna i uobičajena pojava. Proziran ili beličast iscedak posledica je promene u nivoima hormona i samog čišćenja zidova vagine, a on ispira bakterije, stare ćelije i razne patogene i sprečava njihov ulazak u matericu. Zbog toga ne postoji potreba za korišćenjem parfimisanih šampona koji mogu da naruše prirodno kiselu pH vrednost.