GLADOVANJE NE DONOSI USPEH: Ako želite savršenu liniju, poštujte ova pravila

Ne morate da gladujete da biste skinuli višak kilograma - doktorka otkriva jednostavna pravila kojih treba da se pridržavate.

pixabay.com

Dr Sara Džervais kaže da, ako želite da smršate, intuitivno jedenje može da vam pomogne u tome, i ne podrazumeva nikakve dijete, niti gladovanje – naprotiv!

– Intuitivno jedenje podrazumeva odbacivanje mentaliteta dijete, prepoznavanje gladi i sitosti, poštovanje tela, učenje kako da ne koristite hranu za utehu. Takođe, to znači da nema hrane koju ne smete da jedete – poručila je doktorka.

Evo pravila kojih treba da se pridržavate da biste skinuli višak kilograma na ovaj način.

Odbacite mentalitet dijete

Nisu vam potrebne dijete, gladovanja, niti posebne, dijetetske namirnice. Umesto toga, važno je da naučite da slušate svoje telo.

Prepoznajte glad

Stvar je samo u tome da jedete kada ste gladni, a da prestanete da jedete kada ste siti. Prepoznavanje ovih signala pomoći će vam da izgradite i bolji odnos prema hrani.

Nema zabranjene hrane

Možete da jedete sve. “Zabranjene namirnice” na dijetama čine da se osećate krivim ako ih ipak pojedete, a i da budemo iskreni, obično nam se neviđeno jedu baš te, zabranjene namirnice.

Kada nisu zabranjene, nisu ni toliko primamljive.

Pobedite negativne misli

Svima nam se desilo da osećamo grižu savesti što smo pojeli više torte nego što bi trebalo.

“Budite svesni tih unutrašnjih negativnih misli zbog kojih kategorizujete namirnice kao dobre i loše, jer to dovodi do negativnih osećanja i osećaja krivice”, kaže doktorka.

Osetite sitost

Razmislite pre jela. Razmislite o tome da li ste gladni i jedite kada osećate glad. Tokom obroka napravite pauzu da razmislite o ukusu jela i o tome koliko ste siti.

Zaustavite se kada ste siti, čak i ako to znači da ostavite nešto hrane na tanjiru ili da preskočite desert.

Uživajte u jedenju

Nemojte da jedete usput, s nogu, u automobilu i slično… Sedite za sto i uživajte u obroku. Koncentrišite se na hranu, nemojte da radite ništa drugo dok jedete.

Nemojte da se tešite hranom

Nemojte da posežete za hranom zato što ste usamljeni, tužni, besni – iako to ponekad svi radimo, zaista nije dobro. Možda će vam kratkoročno i biti bolje, ali time zapravo nećete rešiti problem, a definitivno nećete ni biti zadovoljniji linijom.

Poštujte svoje telo

To je definitivno lakše reći nego uraditi, ali dajte sve od sebe da zaboravite nerelane standarde lepote. Posebno, potrudite se da prihvatite i poštujete svoje telo koliko god da je – osećaćete se bolje, a samim tim ćete donositi i pametnije odluke što se tiče hrane.

Ne vežbajte da biste potrošili kalorije

Vežbanje je dobro za zdravlje, zato razmišljajte o tome, umesto da sebi postavljate cilj koliko kalorija treba da sagorite treningom.

Izabrite nešto u čemu uživate – bilo da je to ples, šetnja, trčanje, timski sport, jer nije poenta da stalno terate sebe da trenirate.

Brinite o zdravlju

Ne treba da držite dijetu, niti da gladujete, ali je svakako pametno da birate hranljive namirnice, umesto onih koje sadrže prazne kalorije. I zapamtite da to što ćete povremeno pojesti nešto što nije naročito zdravo, ne treba da se ispreči na putu vašoj nameri da usvojite zdravije navike.loading...