GLAVNI SAVEZNIK U MRŠAVLJENJU: Evo kada treba da pijete hladnu, a kada TOPLU VODU

Najvažnije pravilo zdravog života je minimum osam čaša vode dnevno. Ukoliko trenirate ili pokušavate da smršate, dobro je da znate da sama ishrana i baziranje na njoj neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija.

Voda
Pixabay.com

Da bi telo normalno funkcionisalo, za cirkulaciju, prokrvljenost i rad creva od izuzetnog je značaja unos dovoljnih količina vode.

Ipak i ovde treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga da li je bolje piti toplu ili hladnu vodu.  Zapravo za pravilno funkcionisanje organizma dobre su obe opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna voda.

Hladna voda

Ne postoji bolji način da se rashladite i osvežite nego sa hladnom vodom, a evo kada je treba piti i zašto je dobra.

Pre treninga jer podstiče sagorevanje kalorija.

Uvođenjem ledeno-hladne vode u organizam, telo počne da troši više energije u pokušaju da normalizuje temperaturu. Pritom se ubrzava metabolički proces i troši više kalorija.

Voda
Sxc.hu/nzks

Hladna voda snižava temperaturu tela.

Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tela od pregrejavanja, pogotovo dok vežbate ili tokom vrućeg vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može da optereti vaše srce jer krvni sudovi imaju tendenciju širenja.

Konzumacija hladne vode da bi se snizila telesna temperatura takođe pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja.

Hladna voda razbuđuje. 

Kada smo pospani imamo naviku da popijemo više kafe nego što je neophodno, a to neće pomoći. Ukoliko osetite pospanost popijte jednu do dve čaše vode, koje će vas odmah razbuditi.

Ukoliko ste neraspoloženi!

Prema mišljenju stručnjaka, jedenje sladoleda može da stimuliše orbitofrontalni korteks – područje mozga koje je odgovorno za raspoloženje. Sigurno je da hladna voda za piće može da pomogne u podizanju raspoloženja. Najlepša stvar kod hladne vode je da ne sadrži šećer i kalorije poput sladoleda.

Topla voda

Možda ste čuli za ajuvedsku medicinu? Prema njoj topla voda je uvek dobar izbor, a naročito ujutru nakon buđenja, jer podstiče rad svih organa, metabolizam i probavu.

Nakon treninga

Kada završite trening, najbolji način da nadoknadite izgubljenu tečnost i povratite energiju jeste konzumacijom upravo tople vode, koja će vas očistiti iznutra.

Protiv bolova u mišićima.

Unos tople vode omogućuje vam da se nosite s bolom bez lekova. Konzumiranje tople vode odmah ima umirujući efekat na telo, čime se omogućava opuštanje živaca i mišića.

Sprečava starenje kože.

Topla voda je efikasnija kod ispiranja nakupljenih toksina u telu od hladne vode. S oslobađanjem tela od otpadnih proizvoda, koža može da postane mekša i sjajnija. Takođe podstiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.