GLAVOBOLJA I MUČNINA POSTAJU PROŠLOST: Naučnici pronašli lek protiv mamurluka

Naučnici širom sveta ne traže samo vakcinu protiv korone, već i lek protiv mamurluka.

Mamurluk
Pixabay.com

Ne rade svi na rešenju za pandemiju koja je zahvatila ceo svet – neki naučnici i dalje brinu o “običnim” problemima, kao što je mamurluk.

“Metro” prenosi da je tim britanskih naučnika proteklih meseci vredno radio na leku koji ublažava simptome mamurluka, kao što su glavobolja ili mučnina nakon “lude” noći.

Uglavnom se smatra da su ove tegobe izazvane gubitkom elektrolita tokom konzumiranja alkohola, ali britanski naučnici su hteli da se uvere da li je zaista tako.

Studija je obuhvatila 214 zdravih odraslih ljudi, koji su dobili tri različita suplementa pre i posle konzumiranja alkoholnog pića.

Prva grupa dobila je suplement sa ekstraktima biljaka, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Druga je dobila isti rastvor bez biljnih ekstrakata, dok je treća dobila placebo.

Učesnicima su analizirani krv i urin, a popunjavali su i upitnik o simptomima koje osećaju nakon konzumiranja alkoholnog pića.

Prva grupa, koja je popila rastvor sa ekstraktima đumbira, višnje, vrbe i gingko bilobe, prijavila je značajno manje tegobe kao što su mučnina i glavobolja, zbog čega naučnici smatraju da su ovi ekstrakti bili ključni za “pobedu” nad mamurlukom.

U proseku, imali su 35 odsto slabiju glavobolju, 42 odsto manju mučninu, a nervoza i razdražljivost bili su manji za 41 odsto.

“Metro” navodi da autori studije objavljene u “Britanskom medicinskom žurnalu” stoga smatraju da “pad” nivoa elektrolita i minerala zapravo nije presudan za mamurluk.