Glavobolja? Proverite sinuse

Glavobolja
Pixabay.com

Simptomi koji nastaju usled zapaljenja su malaksalost, povišena temperatura, curenje i zapušenost nosa, pišu "Večernje novosti".

 

Dugotrajna zapušenost nosa i curenje posle infekcije gornjih respiratornih puteva kod 20-40 odsto pacijenata dovedu i do akutne upale sinusa. Sinuzitis kod mnogih obično nastaje naglo. Jedan od neprijatnih simptoma ove upale su i bolovi u glavi veoma jakog intenziteta, koji ometaju normalno funkcionisanje.

Doktorka Svetlana Valjarević, ORL u Službi otorinolaringologije sa maksilofacijalnom hirurgijom Kliničko-bolničkog centra Zemun, objašnjava da je bol u glavi koji nastaje zbog upale u većini slučajeva jednostran i lokalizovan u regiji sinusa koji je zahvaćen zapaljenjskim procesom. Najčešće je to u čeonoj regiji, regiji gornje vilice, ili u korenu nosa, i oni su bolno osetljivi na pritisak prstima.

– Pacijenti sinusogenu glavobolju opisuju kao osećaj punoće ili pritiska, koji se pojačava prilikom promene položaja glave, najčešće prilikom saginjanja – kaže dr Valjarević. – Kada dođe do upale sinusa, sluznica je otečena, a sinusna šupljina u većoj ili manjoj meri ispunjena sekretom. Upala i otok onemogućavaju prirodnu drenažu sinusa u nosne hodnike i to dovodi do osećaja bola koji traje dok se upala sinusa ne izleči i ne uspostavi “dobra ventilacija”.

Glavobolja i malaksalost mogu da se jave odmah na početku upale, a prati ih zapušenost i curenje nosa, iscrpljenost, gubitak apetita, ali i povišena telesna temperatura. Doktorka Valjarević navodi i da je kod pacijenata sa hroničnom upalom sinusa, glavobolja uglavnom konstantan problem koji sa pogoršanjima ili poboljšanjima može da traje i godinama.

– Kod hroničnih formi upale sinusa tegobe traju duže od 12 nedelja, simptomi su blaži, ali dugotrajni i to sa povremenim pogoršavanjima – kaže dr Valjarević. – Za lečenje akutnih sinuzitisa koriste se vazokonstriktorne kapi ili sprejevi za nos. Ukoliko se brisom nosa potvrdi bakterijski ili gljivični uzročnik, propisuju se antibiotici i antimikotici. U slučajevima kada postoji i alergijska komponenta, u terapiju se dodaju i lekovi protiv alergije. U međuvremenu, dok lečenje traje, mogu se koristiti i analgetici koji će smanjiti osećaj bola. Hronične forme sinuzitisa leče se i hirurški, pogotovo ako pacijent ima devijaciju nosne pregrade ili polipe u nosu i sinusima.

Osobe koje imaju česte upale sinusa trebalo bi da povedu računa i sluznicu nosa ispiraju mlakim fiziološkim rastvorom ili sprejevima sa pantenolom. Takođe, treba voditi računa i o oralnoj higijeni, jer i bakterije sa zuba mogu da prodru u sinus i dovedu do zapaljenja.loading...