Gledate TV dok jedete? NE RADITE TO!

Televizija
Foter / flash.pro / photo on flickr

Studija Univerziteta u Minesoti naglaša štetnost obedovanja uz gledanje televizije, ističući da se u takvom okruženju uglavnom hrani nezdravo, manje se uživa u obroku, kao i da sve to može da vodi prejedanju kod dece.

 

“Porodično obedovanje je zdravije za decu iz nekoliko aspekata“, rekla je glavna autorka Amanda Trofholz, sa Univerziteta u Minesoti.

Roditelji za vreme zajedničkog ručka mogu da provere kako jedu njihova deca, da li jedu dovoljno i da ih poduče mnogim stvarima o gojaznosti ili dobijanju na težini usled neuhranjenosti.

“Ručak ili većera uz gledanje televizije smanjuje povezanost između članove porodice i otupljuje sve ono što bi zdrav obrok trebalo da bude“, navodi Trofholzova.

Kako bi istražili povezanost između gledanja televizije tokom obedovanja i rizičnih faktora dečije gojaznost, Amandin tim je analizirao video-snimke 120 porodica, sa decom između 6 i 12 godina.

Porodice su regrutovane iz klinike primarne zdravstvene zaštite u Mineapolisu između 2012. i 2013. godine, a većina je bila sa niskim primanjima i iz manjinskih grupa.

Porodice su snimale svoja dva obroka dnevno, izveštavajući šta su uglavnom jeli i koliko su uživali u tome. Istraživači su tako procenili koliko su obroci bili zdravi, da li je korišćen TV, kao i emocionlanu atmosferu tokom obroka.

Samo je jedna trećina porodica obedovala uz ugašen TV, jedna četvrtina je imala upaljen Tv tokom jednog obroka, a 43 odsto je ostavljalo upaljen TV tokom oba obroka, od kojih su u manjini one koje nisu obraćale pažnju na njega.

Rezultati su pokazali da su porodice, koje nisu gledale TV i one kojima je bio upaljen tokom jednog obroka, više uživale u obrocima i jeli zdraviju hranu. Porodice koje uglavnom imaju upaljen TV tokom obroka, češće jedu brzu i nezdravu hranu, pogotovo u vreme večere.

Ipak, deca iz porodica koje tokom obroka uživaju uz televizijski program nisu bila gojaznija od drugih.

“Okruženje porodičnog ručka, gde nije sva pažnja usmerena na TV, je prilika za decu da uživaju u obroku sa svojom porodicom, da se hrane zdravo“, rekla je profesorka Ejlen Ficpatrik, sa Sejdž koledža u Njujorku, koja je bila uključena u studiju.

“Upaljen TV tokom obedovanja je odvlačenje pažnje, koje može da dovede do “nesvesnog jedenja“, uključujuči nesvesno prejedanje”.

Ona je naglasila da reklame brze hrane na televiziji mogu da utiču na to da će deca pre odabrati da jedu brzu umesto zdrave, kuvane hrane.loading...