GLEDAJTE NA SAT: Čak i najzdravije namirnice mogu biti štetne kad ih jedete u POGREŠNO VREME!

Ručak
Pixabay.com

Veoma je bitno kada nešto jedete!

 

Ako vam se događa da se hranite najzdravijim namirnicama a pri tom se osećate sve lošije, moguće je da je problem u tome što ih jedete u pogrešnom trenutku.

Naime, veoma je važno da obratite pažnju na to kada, odnosno za vreme koga obroka, jedete neko voće i povrće, jer ono različito deluje na organizam u određeno doba dana.

Na primer, banane je dobro jesti umesto ili posle ručka jer će one tada doprineti lepoti vaše kože i ojačati vaš imunitet. Međutim, ako ih jedete uveče mogu da vam poremete sistem za varenje i da formiraju šlajm od koga nećete moći normalno da spavate.

Jabuke treba da jedete ujutru, jer pektin koji one sadrže u to doba dana snižava holesterol i nivo šećera u krvi. Uveče se pektin veoma teško vari i pojačava lučenje želudačne kiseline.

Pirinač je namirnica koja je veoma bogata ugljenim hidratima. Ukoliko jedete pirinač za ručak imaćete energije celog dana, ali ako odlučite da ga večerate – ugojićete se.

Paradajz bi trebalo da jedete ujutru, za doručak, jer on tad poboljšava varenje i pojačava metabolizam. Ako ga jedete za večeru pektin i kiselina koja se nalaze u njemu uticaće na to da vam stomak otekne.

Orašasto voće je najbolje jesti u periodu oko ručka, jer ono tad poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova i umanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Međutim, ako ga pojedete uveče možete da se ugojite, jer je orašasto voće puno masnoća i kalorija.

Crna čokolada nije dobra grickalica između obroka, jer pojačava nivo masnoće u organizmu. Ipak, ako za vreme doručka pojedete malo ove poslastice umanjićete rizik od srčanih oboljenja i usporićete starenje organizma.

Jogurt je odlično jesti za večeru jer ubrzava varenje. Baš zato ga nije dobro jesti ujutru. Naročito ako doručkujete samo jogurt… Može da ošteti stomačna vlakna.

Meso je odlično jesti za ručak jer je bogato gvožđem, umanjuje umor i pojačava imunitet. Ipak, uveče će vam pasti teško jer može da ošteti digestivni trakt kome treba u proseku 4-6 sati da ga svari.

Pomorandže su odlična “grickalica” između obroka, jer pojačavaju metabolizam i poboljšavaju varenje. Nije dobro jesti ih za doručak na prazan stomak jer mogu izazvati iritaciju želuca i gastritis.

Krompir je odličan izbor za doručak, pošto njegov skrob umanjuje holesterol i pri tom je bogat mineralima. Ipak, za razliku od mnogih drugih vrsta povrća, krompir ima mnogo kalorija i može da vas ugoji ako ga jedete uveče.