Poznata “FUD BLOGERKA”: Nazovimo stvari pravim imenom, INTOLERANCIJA NA GLUTEN I CELIJAKIJA nisu isto

Adrijana Bručić
http://bezglutenskaradost.blogspot.rs/

Iako većina ljudi to ne zna, zapravo postoje tri tipa nepodnošenja glutena. Adrijana, poznata fud blogerka, podseća nas da i popularna i rasprostranjena jela mogu da se pripreme lako bez glutena. Evo nekih recepata.

 

Foto: Celijakija (Wikipedia/Nephron)

Danas detaljnije govorimo o celijakiji i raznim oblicima nepodnošenja glutena. Na kraju nam naša draga saradnica Adrijana, poznata fud blogerka, otkriva tajne bezglutenske pice i uči nas kako da napravimo čupavu kokos tortu.

Već na samom početku skrećemo pažnju da treba razlikovati tri tipa nepodnošenja glutena a to su:

-Celijakija

-Alergija na gluten

-Intolerancija na gluten 

Generalno, celijakija je bolest koja je sve češće prisutna u društvu, ali zbog dosta složenih simptoma često se meša sa drugim oblicima nepodnošenja glutena. Glavni problem kod postavljanja dijagnoze jeste i placebo efekat određene hrane. Zato su razni testovi dugotrajni i iscrpljujući. 

Savetujemo vas da ne počinjete bezglutensku dijetu dok prethodno niste završili ceo dijagnostički postupak kojim bi potvrdili odnosno isključili celijakiju ili neki drugi oblik nepodnošenja glutena.

 

Celijakija

Celijakija je nasledno, hronično, autoimuno oboljenje u čijoj osnovi je reakcija organizma na gluten, protein pšenice, raži, ječma i ovsa.

Kako se navodi na sajtu Udruženje Srbije za celijakiju, najnovija saznanja pokazuju da celijakija nije bolest samo tankog creva već da zahvata i različite organe i organske sisteme. Celijakiju zovu i ’’kameleonska’’ bolest, može se ispoljiti u svakom životnom dobu i kroz razne simptome od kojih se neki teško povezuju sa nepodnošenjem glutena.

 

Pacific Air Forces via Foter.com / CC BY

Celijakija se pojavljuje  sa simptomima i znakovima od strane probavnog trakta (dugotrajni proliv, bolovi u stomaku, nadutost, hronična opstipacija…) ali i sa simptomima i znakovima kao što su anemija, nenapredovanje, niski rast, kasni pubertet, osteoporoza, hepetiformni dermatitis, oštećenja zubne gleđi, ginekološki problemi i sterilitet, reumatološki simptomi… čak se i jedna vrsta dijabetesa povezuje sa neotkrivenom celijakijom.

Celijakija je specifično oboljenje po tome što je jedini lek stroga, dobro kontrolisana i doživotna dijeta. Oboleli moraju da se hrane isključivo namirnicama koje ne sadrže gluten.

Pridržavanjem ovog režima ishrane može doći do potpunog nestanka simptoma ali ne i do nestanka celijakije, pa zato osobe sa celijakijom ne smeju prekidati sa bezglutenskom dijetom. 

Osim celijakije, danas se opisuju i druga stanja u kojima postoje simptomi koji se mogu povezati sa unosom glutena.

Alergija na gluten

Alergija na gluten je poremećaj koji je takođe imunološki, ali na drugačiji način. Kao i ostali oblici alergijskih reakcija, i alergija na gluten može se javiti u više oblika.

Jedno je rana alergijska reakcija u kojoj se simptomi javljaju unutar nekoliko sati od unosa glutena i mogu biti povezani s respiratornim sistemom (kašalj, kijanje, curenje iz nosa, otežano disanje), kožom (intezivan osip, otok) i probavnim traktom (povraćanje, bolovi u stomaku, proliv). 

Reakcije ranog tipa najčešće se relativno lako otkriva kožnim testovima i nalazom specifičnih IgE antitela u krvi. Izuzetno je važan podatak o vremenskoj povezanosti unosa alergena hrane(glutena) i reakcije.

Reakcije odloženog tipa javljaju se kasnije (više sati, pa čak i nekoliko dana ako se radi o određenim kožnim simptomima), a mogu biti različite (povraćanje, bolovi u stomaku, nadutost, zatvor, proliv, pojava krvi i sluzi u stolici, različiti kožni osipi).

  

U navedenim kasnim reakcijama na hranu nalazi kožnih testova i specifičnih IgE antitela često su negativna pa se često u praksi koristi test eliminacije (izbacivanja) alergena iz ishrane i kontrolisani test opterećenja određenim alergenom, piše celivita.hr

Alergijske reakcije na gluten javljaju se češće kod dece nego kod odraslih i kod većine dece prolaze nakon određenog vremena od izbacivanja alergena iz prehrane. Treba reći da većina dece “preraste” alergiju tokom predškolskog doba.

Uz kravlje mleko, jaje, orašaste plodove i kikiriki, gluten predstavlja česti alergen u detinjstvu. Alergija na gluten najčešće se javlja kod dece koja imaju sklonost ka drugim tipovima alergijskih reakcija.

Intolerancija na gluten 

Intolerancija na gluten je pojam koji uključuje pojavu određenih simptoma koji se povezuju s unosom glutena i koji mogu jako ličiti na simptome celijakije (nadutost, bolovi u stomaku, povremeni proliv i sl.), ali osobe nemaju pozitivna antitela tipična za celijakiju i nemaju oštećenje sluznice tankog creva.

Osobe s intolerancijom na gluten nemaju povišen rizik javljanja komplikacija kao kod nelečene celijakije.

Jedan deo odraslih osoba koje imaju simptome koji bi se mogli povezati sa intolerancijom na gluten ima i simptome koji ukazuju na moguću intoleranciju na fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole (tzv. „FODMAPs”). 

Rešenje u ovom slučaju je izbacivanja glutena iz ishrane, odnosno pšenice kod osoba koje imaju najrazličitije probavne simptome. Kako kod nekih osoba postoji i placebo-efekat određene dijete, u praksi je ponekad vrlo teško dati objektivnu dijagnozu.

 

Naša draga Adrijana, poznata fud blogerka, podseća nas da i poznata i rasprostranjena jela mogu da se pripreme lako bez glutena:

 

Bezglutenska pica

SASTOJCI:

– 330 g bezglutenskog brašna za pizzu 
– 80 g bračna od heljde
– 2 kafene kašike suvog kvasca
– 250 ml tople vode
– soli po želji

PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umesiti testo.  Ostaviti da se diže barem 30 minuta na toplom. Testo pokriti krpom.

Kada je testo spremno, razviti ga i staviti u pleh.  Stavite nadeve po ukusu. Testo pre nadeva po želji dodatno premazati uljem (vrlo malo).

Peći na 200 stepeni 15 do 20 minuta, zavisno od snage vašeg šporeta.

PRIJATNO! 

Za ljubitelje slatkih bezglutenskih specijaliteta danas pravimo :

ČUPAVA KOKOS TORTA

 

SASTOJCI ZA PATIŠPANJ:

– 5 jaja
– 60 g šećera
– 100 g bezglutenskog brašna 
– 1 prašak za pecivo
– malo ekstrakta vanile
– 200 g čokolade
– 100 g kokos-mrvica

 

SASTOJCI ZA FIL:

– 800 ml kokosovog mleka (iz konzerve ili običnog)

– 3 supene kašike kokosovog šećera (ili običnog šećera)

– 2 pudinga od vanile

– 4-5 supenih kašika kokosovog putera (ili 100 g običnog putera)

Za fil skuvajte puding od vanile prema uputstvu sa kesice, a zatim u njega umešajte puter.

PRIPREMA:

Umutiti belance i so, zatim “izlupati” žumance sa šećerom da bude penasto i bledo, dodati brašno i vanilu.

Umešajte par kašika umućenog belanca da razredite mešavinu, pa onda polako umešajte tu smesu u umućeno belance, pazeći da ne istisnete vazduh.  Peći na 180 C oko 15-20 min u kalupu veličine 26 cm.

Rastopite čokoladu na pari i razmažite je po patišpanju. Patišpanj zatim pospite kokos-mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne.

Filom prelijte tortu i ostavite da se ohladi. Rastopite još malo čokolade pa njom ukrasite tortu.

PRIJATNO !

 

Pronađite još sjajnih recepata na Adrijaninom blogu  http://bezglutenskaradost.blogspot.rs/